Firmy, dotace, klastry i výzkum. Jih Německa přeje biotechnologiím

Firmu BioNTech z jihoněmecké Mohuče proslavila vakcína proti nemoci covid-19. Úspěch to ale nebyl náhodný. Biotechnologický průmysl jižního Německa nabízí propracovanou infrastrukturu studijních programů, špičkového výzkumu, akcelerátorů, klastrů a samozřejmě také samotných firem.

Ilustrační foto Shutterstock

S více než 300 biotechnologickými a přibližně 230 dalšími společnostmi z oblasti farmaceutického průmyslu, klinického výzkumu a vývoje a laboratorních potřeb zaujímá v oblasti biotechu Bavorsko vedoucí postavení v Německu. Klíčovou platformou je zde biotechnologický klastr Bio M, který propojuje všechny důležité aktéry a snaží se o identifikaci komerčně využitelných výzkumných projektů a vyhledávání technologií ve spolupráci s partnery v akademických institucích.

Bavorsko těží právě z této úzké spolupráce mezi akademickým výzkumem a biotechnologickým průmyslem. Většina zdejších středně velkých biotechnologických společností jsou spin-offy vědeckých institucí. V rámci Bio M vznikl letos také první bavorský biotechnologický inkubátor MaxL, který poskytuje vhodným startupům špičkově vybavené laboratoře a další pracovní prostory, včetně možností odborného mentoringu, zapojení do specializovaných projektů, získání investic a propojení s rozsáhlou sítí kontaktů Bio M. Jednou ze specializací MaxL je inovativní terapie (ATMP) se zaměřením například na pokročilou genovou a buněčnou léčbu.

Od vývoje až po výrobu

Pro konkurenceschopnost bavorského biotechu je charakteristický zejména kompletní hodnotový řetězec od výzkumu přes předklinický a klinický vývoj až po výrobu. Díky tomu se v extrémně dlouhých, riskantních a nákladných cyklech vývoje nových léčiv Bavorsko umí prosadit. Kromě velkého počtu úspěšných malých a středních podniků se specifickými produkty nebo technologickými nabídkami se jižně od Mnichova nachází také jeden z největších evropských výzkumných a výrobních závodů pro biofarmaceutika společnosti Roche, která v Penzbergu zaměstnává více než 6 tisíc lidí. Dále například japonská farmaceutická skupina Daiichi Sankyo investuje v bavorském Pfaffenhofenu jednu miliardu eur do nového inovačního centra, kde bude vyvíjet a vyrábět léčebné přípravky pro léčbu rakoviny. Vznikne zde nejméně 350 nových pracovních míst, včetně pozic pro špičkové výzkumné pracovníky, procesní inženýry a specialisty na sterilizaci a biotechnologie.

Silnou pozici v oblasti zdravotnických biotechnologií má také jihoněmecké Bádensko-Württembersko, kde sídlí kolem 200 společností z oboru. Jako platforma pro všechny klíčové hráče v oboru zde působí BIO PRO Baden-Württemberg. Podobně jako v Bavorsku funguje i zde kvalitní infrastruktura výzkumu a vývoje. Bádensko-württemberské ministerstvo hospodářství podporuje nadějné startupy prostřednictvím programu Startup-Up BW Pre-Seed. Velmi kvalitní studium biotechnologických oborů nabízí světoznámá univerzita v Heidelbergu.

V Porýní-Falci investují USA

Spolková země Porýní-Falc, odkud pochází zmíněný BioNTech, má na investice do biotechnologického průmyslu v příštích třech letech připraveno 800 milionů eur. Zdejší vláda považuje obor za klíčový a věnuje jeho podpoře velkou pozornost. Americký farmaceutický koncern Eli Lilly v Porýní-Falci buduje vývojové centrum za 2,3 miliardy eur. Do roku 2027 zde bude pracovat 1000 lidí. Hlavním důvodem pro umístění vývoje v jihovýchodním Německu byla podle vedení Eli Lilly právě kvalitní farmaceutická infrastruktura, včetně vyhlášených univerzitních programů. Nové výzkumné centrum za spoluúčasti mohučské Univerzity medicíny, Univerzity Johannese Gutenberga a zemské vlády zakládá v Porýní-Falci také společnost Tron se zaměřením na onkologii.

Špičková konference s účastí ČR

Experti z oboru v Německu mají o kvalitě biotechnologického výzkumu v Česku dobré povědomí, a to nejen díky patentům profesora Antonína Holého. Postupně se v oboru etablují zajímavé česko-německé kontakty ať už na veletrzích, konferencích či na specializovaných seminářích. Jednou z takových příležitostí bude tradiční konference Biovaria ve dnech 28. – 29. dubna 2025 v Mnichově. Sejdou se zde investoři z biotechnologického, zdravotnického a farmaceutického průmyslu s předními vědci, zakladateli a odborníky na transfer technologií z celé Evropy, aby navázali partnerství. Odborníci z Česka na této akci nebudou chybět a Generální konzulát ČR v Mnichově je připraven zájemcům o Biovaria 2025 zprostředkovat veškeré informace a nabídnout i odpovídající doprovodný program.

Lukáš Opatrný, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Mnichově


Zařazenopo 29.07.2024 15:07:00
ZdrojMZv ČR Export.cz
Originálexport.cz/aktuality/firmy-dotace-klastry-i-vyzkum-jih-nemecka-preje-biotechnologiim/
KategorieAktuality, Nové příležitosti, Biotechnologie, Investice, Lukáš Opatrný, Německo, Věda a výzkum
AutorMZV ekonomičtí diplomaté a specialisti


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.