Tržní shrnutí: HDP za druhý kvartál může ovlivnit rozhodování ČNB

Tržní shrnutí: HDP za druhý kvartál může ovlivnit rozhodování ČNB

Roklen24
05:55 30. července 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: ČNB

V úterý 30. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,31-25,46

USDCZK: 23,34-23,56

EURUSD: 1,0781-1,0866

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar si na začátku nového týdne připsal zisky, které mu krátce pomohly otestovat hranici 1,0800 za euro. Evropské i americké výnosy klesaly, americké však o něco pomaleji. Zpevňující dolar negativně ovlivnil měny regionu, které oslabily. Koruna se dostala až k 25,40 za euro a krátce k 23,50 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Začátek týdne nepřinesl žádná zásadní data. Trh mírně zkorigoval sázky na snížení amerických sazeb v letošním roce se zhruba 69 bodů na necelých 64. V prostředí vlažné likvidity se tento pohyb projevil v silnějším dolaru, který následně negativně ovlivnil rizikové a procyklické měny.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Americké ministerstvo financí zveřejnilo kvartální výhled emise dluhopisů, ve kterém zacenilo nad očekávání větší osekání tempa kvantitativního utahování ze strany Fedu. Ve středu bude následovat detailnější plán týkající se emise konkrétních splatností. Dopad na dluhopisový trh by mírný.

Úterý se ponese v duchu zveřejnění prvních odhadů HDP evropských zemí za druhý kvartál. Zveřejněno bude i české HDP, u něhož trh očekává mezikvartální nárůst z 0,2 % na 0,4 % a meziroční z 0,3 % na 0,5 %. Pakliže by čísla překvapila nižšími hodnotami, pro část část trhu by to mohlo představovat jeden z argumentů pro další snížení sazeb ČNB o 50 bazických bodů na čtvrtečním zasedání. V takovém případě by byla rizikem mírně slabší koruna, minimálně krátkodobě. Pokud by čísla překvapila směrem nahoru, vzrostla by šance na snížení sazeb o 25 bodů, z čehož by mohl kurz domácí měny profitovat.

Dnešní report HDP je předběžným odhadem, budeme tedy znát pouze složky přispívající k růstu pozitivně a negativně, nikoliv podrobnější detaily k příspěvkům. Zveřejněno bude v 9:00.

S ohledem na ČNB si ponecháváme očekávání, že bankovní rada na svém srpnovém zasedání sníží úroky o čtvrt procentního bodu.

Pondělí 29. července

V pondělí 29. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,27-25,43

USDCZK: 23,25-23,46

EURUSD: 1,0825-1,0894

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar si v závěru minulého týdne mírné oslabené nad hranici 1,0850 za euro, kde se obchoduje i dnes. Silnější euro podpořilo měny regionu, včetně koruny. Domácí měna se obchoduje pod 25,35 za euro a pod 23,35 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Tento týden se ponese ve znamení zasedání centrálních bank. U některých jsou rozhodnutí o sazbách mnohem jasnější než u jiných. Celkově by však následujících pět dní mohlo na trhy vnést dodatečnou volatilitu v dosavadním prostředí vlažného letního obchodování.

Stejně jako Evropská centrální banka, i ta americká nedoručí během letních prázdnin žádné měnověpolitické překvapení. Od červencového zasedání očekáváme stabilitu amerických sazeb. O to zajímavější bude doprovodný komentář, ve kterém budeme sledovat jakékoliv možné náznaky spokojenosti ohledně vývoje inflace a trhu práce.

Posledních několik inflačních čísel z americké ekonomiky, včetně v pátek zveřejněného indexu výdajů na osobní spotřebu za červen, překvapilo směrem, který chce Fed vidět. Dohromady s uvolňujícím se trhem práce však stále nejde o kombinaci, která by centrální bance uvolnila ruce k tolik očekávanému snížení úroků. To by podle nás mohlo přijít na zářijovém zasedání, pokud tomu budou nahrávat příchozí data, včetně aktualizované prognózy. Blížící se prezidentské volby by za příznivých čísel neměly být překážkou.

A trh s námi souhlasí. Letos plně zaceňuje dvojí snížení sazeb, z toho každé po čtvrt procentním bodu. Scénář trojí úpravy přitom zcela vyloučit nemůžeme, ostatně při zacenění snížení sazeb o 68 bodů, jak vidíme z modrého grafu, se k němu postupně blížíme. V září trh plně počítá se snížením úroků o čtvrt procentního bodu. Pro rok 2025 pak zaceňuje snížení o procentní bod.

Pakliže by guvernér Fedu Powell ve středu zaujal holubičí postoj a naznačil, že debata o nižších sazbách byla v červenci žhavější než na kterémkoliv předchozím zasedání, rizikem by byl slabší dolar a nižší výnosy dluhopisů. Záležet bude na tom, jak moc by šéf měnového výboru dokázal překvapit. Jak naznačují tržní očekávání, holubičí výstup by nebyl až tak velkým překvapením.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Česká národní banka ve čtvrtek doručí další snížení sazeb. Očekáváme, že se bankovní rada bude rozhodovat opět mezi snížením sazeb o půl procentního bodu, nebo o čtvrt procentního bodu.

Pro další snížení o půl procentního bodu hovoří nad očekávání nižší inflace, která se v podstatě nachází na inflačním cíli. Stejně tak obava z příliš velkého udušení ekonomiky, kde se nedaří především průmyslu. Ve prospěch opatrnějšího postupu naopak promlouvá slabší koruna, kondice trhu práce a perzistentní inflace služeb. Do rozhodování nepochybně promluví i zahraniční měnová politika.

My se více přikláníme ke snížení sazeb o čtvrt procentního bodu s doprovodnou rétorikou zahrnující opatrný další postup mající podobu jemného ladění měnové politiky. Trh očekává, že ČNB doručí úpravu mezi čtvrt a půlprocentním bodem. Menší úprava se zmíněnou rétorikou by tak mohla koruně dodat mírné posílení.

Už víme, že Bank of Japan ve středu 31. srpna oznámí snižování tempa nákupů státních dluhopisů. Netušíme však, jakou zvolí strategii a jaké objemy. Nejpravděpodobnější bude pozvolný tapering, u kterého bychom se z aktuálního měsíčního objemu kolem 6 bilionů jenů měli dostat na zhruba polovinu během dvou let. Pokud k tomu bude dodáno i zvýšení úroků, jehož pravděpodobnost v posledních dnech vzrostla, vznikne kombinace rizika vyšších japonských výnosů a o něco silnějšího jenu. V jeho případně musíme pracovat s aktuálním zaceněním, trh se bude proto nejvíce zajímat o doprovodný komentář s potenciálními zmínkami dalších úprav úroků směrem nahoru.

Kurz jednu v posledním měsíci posílil proti dolaru o bezmála 4,5 %. Podepsala se na něm nejen změna výhledu sazeb, ale i uzavírání jenových short pozic v rámci strategie carry trade. U japonských výnosy vidíme nárůst dvouletého reflektujících zmínění výhled úroků. Desetiletý výnos v posledních dnech naopak klesl, čímž kopíroval vývoj amerických výnosů delších splatností.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Čtvrteční zasedání Bank of England má kolem sebe nejvíce nejistoty. Červnové rozhodnutí o stabilitě sazeb bylo dle doprovodného komentáře „vyrovnané“. Je otázkou, zda od té doby bylo doručeno dostatek dat na to, aby se centrální banka rozhodla snížit sazby. V rozhodování vezme v potaz nejen stále vysokou úroveň inflace služeb, ale i kondici trhu práce a nad očekávání lepší výkony britské ekonomiky.

Pakliže by se Bank of England chtěl držet více před křivkou a pracovala s delším výhledem na naznačujícím posun inflace udržitelně směrem k cíli, vyloučit nelze snížení úroků o čtvrt procentního bodu. Pokud bude naopak zdrženlivější a bude si chtít počkat na více dat, rozhodnutím by měla být úroková stabilita.

Kurz libry za poslední měsíc zpevnil vůči euru i dolaru. Pokud by ve čtvrtek došlo na snížení sazeb, očekávali bychom tlak na slabší kurz z toho důvodu, že tento krok není pro trh základním scénářem.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Vedle zasedání centrálních bank nás čekají i zajímavá data. Nad domácí půdě bude v úterý zveřejněn výsledek HDP za druhý kvartál a ve čtvrtek index PMI sektoru průmyslu. Ve Spojených státech čtvrteční zveřejnění indexu ISM průmyslu, a především páteční report z trhu práce, který bude mít po zasedání Fedu největší potenciál zahýbat trhem. V eurozóně nás čeká v úterý zveřejněné HDP za druhý kvartál, středeční předběžný odhad inflace za červenec a v pátek bude reportována míra nezaměstnanosti.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 29. ČERVENCE 2024

(9: 29) Tržní výhled pracuje s 58% pravděpodobností snížení sazeb Bank of England tento čtvrtek o čtvrt procentního bodu, ještě v pátek to samé číslo dosahovalo 51 %. Kurz libra na zvýšení pravděpodbonost reaguje oslabením proti dolaru i euru.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Koruna je na tom podobně. I zde trh balancuje mezi čtvrtečním snížením sazeb o čtvrt, nebo o půl procentního bodu. Pokud bankovní rada dodá z pohledu trhu o něco více jestřábí rozhodnutí, komentář či prognózu, rizikem bude silnější koruna.

Zdroj: TradingView
Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenoút 30.07.2024 05:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-hdp-za-druhy-kvartal-muze-ovlivnit-rozhodovani-cnb/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=161402

Související témata

Intervence ČNB | Odhady analytiků | ČNB | Analytici
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.