Vepřové, hovězí a masné výrobky: konzumace vietnamských spotřebitelů roste

30.07.2024 / 11:26 | Aktualizováno: 05.08.2024 / 15:16

Vietnam se stal jedním z nejdynamičtějších trhů v jihovýchodní Asii, což představuje příležitosti pro exportéry a investory v mnoha odvětvích, včetně potravinářského průmyslu. Hovězí a vepřové maso jsou v tradiční vietnamské kuchyni nezbytnou ingrediencí. V červenci 2024 se v rámci PROPED podařilo po mnoha letech jednání podniknout zásadní misi, která Českou republiku přivedla blíže k získání licence pro dovoz vepřového a hovězího masa do Vietnamu.

Vietnamci milují maso

Vepřové maso je klíčovou součástí vietnamské kuchyně, díky čemuž se také Vietnam zařadil mezi 10 největších konzumentů vepřového masa na světě. Vepřové tvoří přibližně 70 % celkové spotřeby masa v zemi. V roce 2023 byla konzumace vepřového masa ve Vietnamu dle statistik vypočítána na 27,7 kg na obyvatele a předpokládá se, že do roku 2029 stoupne na 37,7 kg. Při populaci čítající v současné době na 100 milionů obyvatel, se jedná o skutečně významnou spotřebu s intenzivní poptávkou.

Na druhou stranu hovězí maso má ve vietnamské kuchyni menší, zato však rostoucí podíl, zejména mezi střední třídou a v městských oblastech. Spotřeba hovězího masa roste díky zvyšující se kupní síle a měnícím se stravovacím návykům. V minulosti hovězí maso nebývalo tak typickou složkou vietnamského jídelníčku, jelikož byl skot používán zejména k práci na poli. S narůstající mechanizací zemědělství však stroje již často vytlačují tradiční pluhy a krávy a buvoli jsou tak mnohem častěji zařazeni do jídelníčku nejen bohatých Vietnamců. Stále však není chov skotu pro masnou ani mléčnou produkci ve Vietnamu tak rozšířen, a tudíž je nutné hovězí maso dovážet ze zahraničí průměrném množství 323 kilotun ročně.

Nové trendy na masném trhu

Vietnamské spotřebitelské chování se rychle mění, zejména ve metropolích jako jsou Ho Či Minovo Město, Hanoj či Da Nang. S rostoucí střední třídou a urbanizací roste také zájem o kvalitnější a bezpečnější potraviny. Spotřebitelé jsou stále více informováni o zdravotních aspektech potravin a dávají přednost produktům, které jsou čerstvé, kvalitní a pocházejí z důvěryhodných zdrojů. S tím souvisí také rostoucí zájem o dovážené potraviny, které jsou často vnímány jako bezpečnější a kvalitnější než místní produkce. Zejména v posledních dvou desetiletích se ve Vietnamu rozšířily steakové a barbecue restaurace, což odráží nejen měnící se kulinářské preference, ale i rostoucí chuť po gastronomických zážitcích zaměřených na maso.

Na druhou stranu zvyšující se povědomí o zdravém životním stylu vede k větší poptávce po organických a bio produktech. Spotřebitelé jsou ochotni platit vyšší ceny za certifikované organické potraviny, které jsou považovány za zdravější a ekologicky šetrnější. Rostoucí střední třída je připravena investovat do prémiových produktů, včetně kvalitního masa. Tento segment trhu hledá vyšší kvalitu a je ochoten platit za lepší produkty, což v budoucnu představuje příležitost pro české firmy nabízející prémiové masné výrobky.

Dovoz masa do Vietnamu

Vietnam se stal významným dovozcem hovězího a vepřového masa z Indie, USA, Kanady, Austrálie a několika zemí Evropy. Českým firmám se snad již brzy otevře příležitost nabídnout své produkty na tomto rozvíjejícím se trhu, jakmile se proces licencování dovozu z ČR dokončí. Kvalita a bezpečnost českého masa mohou být významnou konkurenční výhodou. Česká republika, která má dlouhou tradici ve výrobě kvalitního masa s vysokými standardy bezpečnosti a hygieny a může využít této reputace pro získání důvěry vietnamských spotřebitelů. Moderní technologie a postupy v českém masném průmyslu mohou být prezentovány jako garance kvality, která splňuje přísné evropské normy.

Foto: ZÚ Hanoj

Foto: ZÚ Hanoj

V rámci PROPED proběhla v červenci 2024 inspekční cesta zástupců Veterinární správy Vietnamu do ČR, která byla nezbytnou a stěžejní součástí procesu získání licence pro dovoz českého vepřového, hovězího a masných výrobků do Vietnamu. Vietnamští veterinární lékaři mohli vidět, že české podniky v tomto odvětví nejen, že splňují nejvyšší hygienické standardy, ale jsou též vybaveny moderními technologiemi a zejména profesionálním, kvalifikovaným a pečlivým personálem, který je páteří úspěchu masné výroby v zemi. Velvyslanectví České republiky v Hanoji společně s Ministerstvem zemědělství ČR jakožto i Státní veterinární správou ČR budou nadále vyvíjet úsilí k dokončení procesu a získání licence pro dovoz těchto produktů do Vietnamu, aby se poptávka vietnamského spotřebitele mohla potkat s kvalitní českou nabídkou.

Foto: ZÚ Hanoj

Foto: ZÚ Hanoj

Nikola Sichlerová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Hanoji



Zařazenopo 05.08.2024 15:08:00
ZdrojMZv ČR v Hanoji
Originálmzv.gov.cz/hanoi/cz/obchod_a_ekonomika/obchodne_ekonomicky_usek/veprove_hovezi_a_masne_vyrobky_konzu...

Související témata

Investor | Asie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.