Oživování české ekonomiky postupuje jen pozvolna

Do výkonu české ekonomiky v letošním druhém kvartále nebyly vkládány velké naděje, přesto dokázal zklamat. Čtěte celý komentář ekonoma Víta Hradila.

Oživování české ekonomiky postupuje jen pozvolna

30. 7. 2024 Autor: Vít Hradil

Mezikvartální růst tuzemské ekonomiky zaostal za očekáváním

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vykázala tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí mezikvartální růst o 0,3 %, což odpovídá meziročnímu růstu o 0,4 %. Výsledek tak zaostal za očekáváním trhu (0,6 % meziročně) i České národní banky (0,7 %). Útěchou budiž alespoň skutečnost, že mezičtvrtletní růst nepatrně zrychlil, když v předchozím kvartále dosáhl pouze 0,2 %. Finanční trh přešel nová data bez výraznější reakce.

Co pohání (a brzdí) českou ekonomiku?

Na detailnější informace si budeme muset počkat do zveřejnění zpřesněného odhadu. V tuto chvíli statistici pouze prozradili, že mezičtvrtletně měla na ekonomický růst pozitivní vliv hlavně domácí poptávka, negativní pak poptávka zahraniční. Meziročně pak ekonomiku táhla spotřeba domácností i zahraniční poptávka, opačným směrem pak působila změna stavu zásob.

Ze sektorálního pohledu rostla meziročně i mezičtvrtletně odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, informačních a komunikačních činností a peněžnictví a pojišťovnictví, klesal naopak průmysl.

Do výkonu české ekonomiky v letošním druhém kvartále nebyly vkládány velké naděje, přesto dokázal zklamat. V souladu s očekáváními sice pokračovalo zotavování domácí spotřeby, ovšem jeho tempo evidentně nedosahuje nikterak oslnivých hodnot. Tomu ostatně nasvědčovaly i předchozí signály z maloobchodního sektoru či indikátory spotřebitelské důvěry. Díky nedávné revizi historických statistik se česká ekonomika již nachází přibližně o 0,8 procenta nad svým před-pandemickým výkonem a není v tomto ohledu nejhorší v celé EU. Namísto toho jí zřejmě náleží v tomto ohledu třetí příčka od konce, což ovšem také není právě důvod k oslavám.

Ve zbytku letošního roku by měl ekonomický růst dále zrychlovat a v souhrnu by HDP mohlo meziročně narůst o zhruba jedno procento. Rizika jsou ovšem vzhledem k pokračující mizérii průmyslového sektoru a nepřesvědčivému oživení nálady domácností vychýlena spíše směrem k nižšímu růstu. Pro bankovní radu se před jejím nadcházejícím měnověpolitickým zasedáním jedná o signál ve směru nižších úrokových sazeb, kterých se téměř jistě i dočkáme.

Zobrazit celý disclaimer

Odebírejte makroekonomické novinky od Víta Hradila

Neplatný formát emailu

Přihlášením k newsletteru budeme zpracovávat Vaše osobní údaje. Více informací o způsobu zpracování osobních údajů najdete zde.


Zařazenoút 30.07.2024 00:07:00
Zdrojcyrrus.cz Blog
Originálcyrrus.cz/blog/vit-hradil/hdp-cervenec
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.