Most Závodní je otevřen, všem se ulevilo

Malý most, ale velké pouto. Důležitou spojnici mezi městem, třineckou hutí i místními částmi Kanada a Podlesí letos na 16 týdnů přerušila rekonstrukce mostu Závodní. Více než 48milionová investice je hotova a motoristé i cyklisté se tak ve středu 31. července mohli na most opět vrátit. Autobusy podle platných jízdných řádů pojedou od 1. srpna.
Otevření most Závodní

Rekonstrukce mostu Závodní probíhala ve dvou fázích. V srpnu 2023 začala přeložkou sítí a výstavbou energolávky, letos v dubnu na tuto etapu navázala rekonstrukce mostu samotného. Ta zahrnovala demolici stávajícího mostu a výstavbu nové mostní konstrukce. Součástí rekonstrukce bylo také vytvoření nového levostranného pruhu pro cyklisty.

„Chtěla bych poděkovat zhotoviteli za dobře odvedenou práci bez prodlevy i technickému dozoru, který dohlížel na kvalitu práce. Velké díky patří také policistům a strážníkům, kteří po celou dobu rekonstrukce usměrňovali provoz a hlídali bezpečnost na objízdných trasách. A v neposlední řadě patří poděkování za spolupráci předsedům osadních výborů, za trpělivost pak všem řidičům, zaměstnancům hutě a občanům bydlícím okolo objízdných tras,“ poděkovala primátorka města Věra Palkovská.

Po stavební stránce běžel projekt podle harmonogramu a bez větších obtíží. Nejnáročnější bylo pro zhotovitele dodržet termín dokončení stavby, který byl s ohledem na důležitost této dopravní spojky opravdu šibeniční.

„Stavba pro nás byla komplikovaná především v loňské stavební sezoně, kdy jsme museli provést spoustu přeložek neznámých inženýrských sítí, s tím jsme se ještě nikdy nesetkali. Ale díky perfektní spolupráci všechno klaplo na jedničku. Díky patří všem kolegům, kteří byli na stavbě od rána do večera, ale výsledek je takový, že tady stojíme na novém mostě v termínu, který jsme slíbili,“ uvedl oblastní ředitel realizační firmy Swietelsky stavební David Kubíček.

Výstavba nového mostu na čas omezila dopravu v hutnickém městě a odtrhla místní části Kanada a Podlesí. Cyklistům a chodcům po dobu uzávěry sloužila provizorní lávka, automobilová a autobusová doprava však musela volit objízdné trasy. Uzavření mostu znamenalo také zásah do provozu Třineckých železáren, kdy musela huť vzniklé situaci přizpůsobit logistiku v areálu.

„Uvnitř naší společnosti to byl velký zátěžový moment. Hlavní brána spolu s Balinami jsou těmi nejfrekventovanějšími, znamenalo to například, že jsme museli v danou dobu omezovat převoz tekutého kovu z jedné strany na druhou, aby nedocházelo k fatálním zácpám,“ nastínil generální ředitel Třineckých železáren Roman Heide a své poděkování směřoval nejen realizační firmě za dodržení termínu, ale také policistům, kteří zaměstnancům hutě ve špičkách pomáhali s výjezdem z práce.

Tento 48milionový projekt je součástí zhruba 400milionového investičního balíku, který v posledních třech letech směřuje do dopravních staveb po celém městě. Rekonstrukce mostů, silnic, opravy i výstavby chodníků či parkovišť jsou vždy nejen předem plánovány a důkladně projekčně zpracovávány, součástí příprav jsou také koordinační schůzky proto, aby měly tyto stavby co nejmenší dopad na běžný provoz města, zdejších občanů, ale i na fungování firem.

Po znovuzprovoznění mostu Závodní tak na letošní dopravní investice navazuje oprava další významné komunikace z Nebor k „válcovně C“ třinecké hutě. Práce začnou na konci prázdnin a budou trvat 60 dní. V průběhu prací bude 2,6kilometrový rekonstruovaný úsek s omezením průjezdný, v jednotlivých fázích pak bude provoz řídit světlená signalizace. (pm)


Otevření mostu Závodní

  • Otevření mostu Závodní Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
  • Otevření mostu Závodní Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
  • Otevření mostu Závodní Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
  • Otevření mostu Závodní Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
    • Otevření mostu Závodní
Zodpovídá: Bc. Petra Martynková
Vytvořeno / změněno: 31.7.2024 / 31.7.2024 | Zveřejnit od-do: 31.7.2024-31.7.2028

Zařazenost 31.07.2024 17:07:00
ZdrojTřinec
Origináltrinecko.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=17089&id=59754

Související témata

Město Most | Most d47 | Most
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.