Participativní rozpočet: Můžete opět hlasovat o projektech

Opětovně vyhlášené hlasování o projektech financovaných z participativního rozpočtu se bude konat v termínu od 1. srpna do 15. září. Pravidla hlasování doznala na základě usnesení zastupitelů některých změn.
Participativní rozpočet - dva návrhy 2024

Odkazy

  • Ikona - šipkaHLASOVÁNÍ
    Participativní rozpočet 2024

  • PDF souborPRAVIDLA [PDF, 225 kB]
    Participativní rozpočet 2024


Hlasování je opět tajné a v pravidlech je výslovně uvedeno, že každý občan hlasuje osobně. Hlasování probíhá elektronicky formou SMS, podporu projektu hlasující vyjadřuje jedním kladným hlasem a občan může hlasovat pouze o jednom projektu.


Projekty se nemění – hlasovat lze buďto o instalaci elektronické informační tabule v prostoru zrekonstruovaného autobusového stanoviště pod Společenským domem, nebo o výstavbě tzv. hliněného pumptracku pro kola či koloběžky pod Uhlířským vrchem.


Hlasující navštíví ve výše uvedeném termínu webovou stránku https://www.participativni-rozpocet.cz/bruntal/. Zde zadá „hlasovat“, vybere jeden z výše uvedených projektů a vyplní políčko pro telefonní číslo, na které mu po kliknutí na „Získat PIN kód“ přijde SMS s unikátním kódem. Ten pak napíše do připraveného pole a klikne na „Potvrdit a ověřit se“.


Na uvedené webové stránce jsou také podrobnější informace o obou projektech. Hlasující bez přístupu k internetu mají možnost hlasovat na Městském informačním centru na náměstí osobně, a to elektronicky, podmínkou je vlastní telefon.


Vítězný návrh bude ten, který v součtu dostane nejvíce hlasů. V případě rovnosti počtu hlasů se o vítězném projektu rozhodne losem za přítomnosti předkladatelů.


Proč se hlasuje znovu?

Původní hlasování o tom, který z dvou projektů předložených veřejností bude nakonec realizován, se konalo od poloviny dubna do půlky května. Lidé hlasovali na webu PinCity Bruntál a hlasující bez přístupu k internetu mohli hlasovat na Městském informačním centru (MIC) na náměstí Míru, kde jim byli pracovníci infocentra nápomocni s registrací do PinCity. Pokud pro některé hlasující nebyl ani takový postup schůdný, mohli sdělit své hlasy prostřednictvím tištěného hlasovacího lístku a ten vhodit do připravené schránky na MIC. Každý hlasující měl k dispozici dva kladné a jeden záporný hlas pro vyjádření nesouhlasu s druhým projektem.


Jestliže by platily hlasy z PinCity a hlasovací urny, získal by projekt pumptracku 189 hlasů, zatímco pro informační tabuli bylo 119 hlasů. Předkladatel projektu infotabule však těsně před ukončením hlasování osobně přinesl vytištěné hlasovací lístky s jejichž pomocí získal 840 kladných hlasů pro svůj navrhovaný projekt.


Zastupitelé pak na svém červnovém zasedání stáli před rozhodnutím, jak s hlasováním naložit. Terénním sběrem hlasů pro projekt informační tabule sice navrhovatel v souladu s myšlenkou participativního rozpočtu projevil vysokou míru občanské iniciativy, na druhou stranu však porušil jedno ze základních a jasně uvedených pravidel, totiž že hlasování je tajné. Členové zastupitelstva při ohledu na literu pravidel současně nechtěli smést ze stolu projevenou vůli občanů.


Po diskusi a vyslechnutí názorů předkladatelů obou projektů se zastupitelé usnesli, že nevyhlásí vítězný projekt dle původních pravidel a namísto toho vyhlásí opětovné hlasování o zmíněných dvou projektech.


Zodpovídá: Jiří Ondrášek
Vytvořeno / změněno: 25.7.2024 / 1.8.2024 | Zveřejnit od: 1.8.2024

Zařazenočt 01.08.2024 08:08:00
ZdrojBruntál
Originálmubruntal.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=1316&id=986106
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.