Pán z Fedu: Návrat holubice

Pán z Fedu: Návrat holubice

Antonín Hudec
08:29 1. srpna 2024

Klíčové body

  • Fed sazby nesnížil. Relativně holubičí scénář však naznačil, že snižování začne v září.
  • Dolar na Fed výrazně nereagoval. Výnosy dluhopisů klesly. Trhy zaceňují do konce roku tři snížení úrokových sazeb po 25 bazických bodech.
  • Dnes zasedá česká a britská centrální banka. V obou případech očekáváme pokles sazeb o čtvrtinu procentního bodu, překvapení vyloučit nemůžeme.
Zdroj: Depositphotos

Překvapení se nekonalo. Fed včera ponechal sazby stabilní v pásmu 5,25 až 5,5 %. Z rétoriky Jerome Powella však bylo patrné, že první snížení úroků v tomto cyklu se blíží. Trhy si touto rétoriku vyložily více holubičím stylem. Přestože dolar nereagoval, posun výnosové křivky směrem dolů byl evidentní. Další zasedání centrálních bank nás čekají dnes. Zasedat bude ČNB a Bank of England.

Měnový výbor Fedu ponechal sazby naposledy stabilní. Pro toto rozhodnutí hlasovalo všech 19 členů. Rétorika šéfa Fedu Jerome Powella vyzněla spíše holubičím způsobem. Powell popsal aktuální cenovou hladinu jako „poněkud zvýšenou“ (což je rétorický posun od předešlých „zvýšených“ úrovní a jen to popisuje pozitivní vývoj americké inflace směrem k nižším hodnotám) a naznačil (přestože ne explicitně), že v září by mohlo přijít první snížení sazeb. Výroky ohledně toho, že Fed potřebuje ještě větší jistotu, že se inflace vrátí ke 2 % a zůstane na této úrovni, nebo že existuje varianta stability sazeb do konce roku, trhy braly spíše na lehčí váhu.

Rétorická změna nastala i ohledně trhu práce. Ten už podle Fedu není natolik robustní jako v předešlých měsících, trh práce má tendenci se uvolňovat. I to může být další signálem k uvolnění měnových podmínek. Powell zdůraznil, že Fed má duální mandát a že se nemusí 100% zaměřovat pouze na cenovou hladinu. Více o tomto tématu jsme psali včera.

Online komentář k zasedání Fedu ve spolupráci se společností XTB

I přesto však zelené bankovky moc výrazně nereagovaly. Včera se ve večerních hodinách držely v pásmu 1,0820 až 1,0830 dolaru za euro. Na druhou stranu, na Fed reagovaly výnosy dluhopisů svým poklesem. Nejvýraznější byla změna na krátkých a středně dlouhých splatnostech, kde byl posun o více než 10 bazických bodů směrem dolů. Futures na akcie byly po zasedání v zelených číslech. Trhy nyní zaceňují, že Fed ponechá sazby v září stabilní s 0% pravděpodobností. S více než 90% pravděpodobností počítají s cutem o čtvrtinu procentního bodu. Do konce roku se pak jeví varianta poklesu do pásma 4,5 až 4,75 % jako nejpravděpodobnější. To koresponduje i s tím co zaceňují futures na tříměsíční SOFR sazby. Po zasedání se objem celkového letošního snížení zvýšil směrem k 75 bazických bodů, což by v praxi znamenalo tři snížení po 25 bazických bodech.

Zdroj: CME

Dnes nás čekají další zasedání centrálních bank. Ve 13:00 nás čeká Bank of England, ve 14:30 Česká národní banka. Ve velké Británii ještě před pár dny byla pravděpodobnější varianta ponechání sazeb stabilních i vzhledem k tomu, že červnová inflace meziročně stagnovala oproti očekávanému poklesu. Nyní se však trhy přiklání spíše k variantě započetí cyklu snižování úrokových sazeb, přičemž první pokles by měl přijít v objemu 25 bazických bodů. I přesto bude Bank of England spíše opatrnější z hlediska případné rétoriky i vzhledem k vyšší inflaci v sektoru služeb. Pokles sazeb vytvoří tlak na oslabení libry.

Ohledně tuzemské měnové politiky jsou trhy rozpolcené mezi variantou poklesu úrokových sazeb o 25, nebo 50 bazických bodů. ČNB na posledních čtyřech zasedáních snižovala sazby po polovině procentního bodu, nyní může přijít ke zpomalení tempa snižování úroků. K této variantě se v Roklenu nyní přikláníme. Přestože je inflace na cíli a sazby jsou stále na restriktivních úrovních, i vzhledem k slabší koruně, která včera překonala hranici 25,45 korun za euro, bude v zájmu ČNB korunové ztráty korigovat. Do konce roku by pak hlavní 2T Repo sazba měla klesnout do pásma 3,75 až 4 %. V případě mírnějšího dnešního poklesu sazeb o čtvrtinu procentního bodu by mohla koruna posílit zpět směrem k 25,00 za euro. Druhý scénář poklesu o polovinu procentního bodu by mohl vést ještě k dalšímu oslabení tuzemské měny nad hranici 25,50 za euro. Pokles sazeb nebude tvořit celý příběh, kurzotvorná pravděpodobně bude i rétorika Aleše Michla na odpolední tiskové konferenci.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0817 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,09 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0794 do 1,0861 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,43 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,51 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,33 až 25,58 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,35 do 23,65 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, Apollo

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenočt 01.08.2024 08:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/pan-z-fedu-navrat-holubice/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=161593

Související témata

FED
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.