Náplavku postaví Gardenline, společnost CL-EVANS od veřejné zakázky odstoupila

Odstoupení firmy CL-EVANS s.r.o z veřejné zakázky na rekultivaci dolního centra Liberce a výběr dalšího účastníka v pořadí. To bylo hlavním obsahem mimořádného jednání krajských radních dne 1. srpna. CL-EVANS s.r.o zdůvodnila svoje rozhodnutí tím, že kvůli prodlužování zadávacího řízení by stavěla mimo vhodnou stavební sezonu a již má jiné zakázky. Krajští radní tak vybrali druhého v pořadí – firmu Gardenline s.r.o., a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH.

„Původní zadávací řízení začalo již 11. července loňského roku a 9. ledna 2024 jsme vybrali firmu CL-EVANS. Po námitce jsme čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže čtyři měsíce. Mrzí mě, že veřejní zadavatelé nemohou kvůli zákonu rozhodovat u zakázek pružně a rychle. Jsou totiž vázáni zdlouhavostí celého procesu. Výběr dodavatele na stavbu náplavky je toho typickým příkladem. Utíkají nám kvůli tomu termíny a možnosti, jak zahájit stavbu,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Rozhodnutí firmy CL-EVANS o odstoupení z veřejné zakázky musíme respektovat. Pevně věřím, že v námitkové lhůtě, která činí 15 dnů, již nebudeme řešit žádné další komplikace a s nově vybranou společností Gardenline podepíšeme smlouvu ve druhé polovině srpna letošního roku.“

„Odstoupením původního vybraného dodavatele nedošlo k ovlivnění prvotního pořadí nabídek, a tak nebyl důvod provádět nové hodnocení, což by celý projekt ještě více zpozdilo. Všechny ostatní podmínky smlouvy zůstávají, firma Gardenline bude mít 330 dnů na dokončení stavby,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

V druhé etapě kultivace okolí krajského úřadu má být změněna podoba nábřeží řeky Nisy – úprava koryta řeky, náplavka, lávka, rampa, schodiště, hlavní vstup do budovy úřadu, park s kioskem, dětské hřiště a příjezdová komunikace a zpevněné plochy.

Liberecký kraj vybral již začátkem tohoto roku ze šesti účastníků jednu dodavatelskou firmu – společnost CL-EVANS –, která měla náplavku a její okolí dokončit. Vzhledem k námitce stavební firmy Gardenline, která byla účastníkem zadávacího řízení, ale původně nevyhrála, kraj čekal na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. To po čtyřech měsících obdržel. Podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Liberecký kraj, zadavatel veřejné zakázky, nedodržel zásadu transparentnosti, když posoudil podmínky účasti v zadávacím řízení u vybraného dodavatele jako splněné. U jednoho z nabízených materiálů podle rozhodnutí ÚOHS nebyla splněna minimální požadovaná hodnota parametru – přesně se jednalo o kluznost dodávané žuly.

Kraj se proti rozhodnutí úřadu neodvolal a požádal firmu CL-EVANS, stejně jako i další účastníky zadávacího řízení, o doplnění informací. Jelikož vítěz původního zadávacího řízení – tedy firma CL-EVANS – byla schopna informace doplnit, požadované podmínky dostát a její uvedené hodnoty odpovídaly zadávacím podmínkám, vybral ji kraj znovu jako dodavatele, který předložil nejvýhodnější nabídku, a to konkrétně 130.315.554,24 korun včetně DPH. Společnost CL-EVANS však odstoupila od zakázky dopisem ze dne 26. července 2024 prostřednictvím profilu zadavatele a krajští radní na svém mimořádném jednání dne 1. srpna 2024 vybrali druhou firmu v pořadí – společnost Gardenline, a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH.


Zařazenočt 01.08.2024 13:08:00
ZdrojLiberecký kraj
Originálkraj-lbc.cz/aktuality/naplavku-postavi-gardenline-spolecnost-cl-evans-od-verejne-zakazky-odstoupila-...

Související témata

Zakázka | Stavební zakázky | Věci Veřejné
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.