Tržní shrnutí: Americký dluhopisový trh v panice nechává dolar naprosto v klidu

Tržní shrnutí: Americký dluhopisový trh v panice nechává dolar naprosto v klidu

Roklen24
07:25 2. srpna 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V pátek 2. srpna 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,21-25,40

USDCZK: 23,34-23,55

EURUSD: 1,0767-1,0839

Směňujte online na RoklenFx!

V posledních dvou dnech na trzích pozorujeme rozchod vývoje amerických dluhopisů a dolaru. Zatímco výnosy dluhopisů citelně klesají, tedy dochází k růstu jejich ceny, kurz dolaru na nižší sazby nereaguje oslabením. Naopak, včera americká měna zpevnila proti evropské pod 1,0800.

Koruna během čtvrtka nejprve oslabila na nejslabší hodnoty od napadení Ukrajiny s tím, jak výprodej eura oslabila rizikové měny regionu střední a východní Evropy. Následně díky jestřábí ČNB umazala předchozí ztráty a zpevnila pod 25,35 za euro a pod 23,45 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Americké výnosy si už po středečním zasedání Fedu prošly poklesem, který nechal dolar poměrně v klidu. Včerejší výsledek indexu ISM sektoru průmyslu překvapil poklesem při predikci mírného růstu. Klesl dílčí index objednávek, výroby, a především zaměstnanosti, což ještě více podpořilo sázky na snížení amerických sazeb.

Podle nás citelný pokles výnosů, který dostal dvouletou splatnost pod 4,2 % a desetiletou pod 4 %, neodpovídá výhledu pokračující dezinflace a pozvolného uvolňování trhu práce, avšak spíše velmi rychle nastartované obavy z možné recese. Tomu odpovídá i reakce tržního výhledu sazeb, kde jsme se v letošním roce dostali na očekávané snížení úroků o necelých 86 bodů, zatímco na začátku týdne jsme byli pod 70 body. Pro září trh očekává snížení o více než 34 bodů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Citelnější pokles výnosů na dlouhém konci křivky přiřazujeme tomu, že trh sice může očekávat snížení sazeb Fedu, nemusí se však podle něj jednat o dostatečně velké snížení, což by ve výsledku vedlo k dalšímu zpomalení ekonomiky. Proto byla poptávka o něco silnější u splatností delších než deset let.

Tržnímu strachu z recese odpovídá i pokles amerických akcií. Indexy Dow Jones a S&P500 ve čtvrtek klesly o více než procento. Technologický index Nasdaq pak druhý den po sobě odepsal více než dvě procenta.

Dolar zůstává v tomto ohledu až paradoxně v klidu. Devizový trh pravděpodobně nesdílí tu samou paniku jako dluhopisový, a proto jsme nebyli svědky oslabení americké měny.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Česká národní banka včera snížila sazby o čtvrt procentního bodu. Podle slov guvernéra Michla šlo o jestřábí snížení sazeb. ČNB bude v rámci dalšího rozhodování postupovat opatrně. Aktualizovaná prognóza představila vyšší očekávanou trajektorii sazeb, což se zvolněním tempa snižování sazeb pomohlo koruně k ziskům.

Více jsme o zasedání ČNB psali zde.

Online komentář k zasedání ČNB ve spolupráci se společností XTB

Hlavní událostí dnešního dne bude zveřejnění dat z amerického trhu práce. Z dosavadních informací, které k této oblasti máme, včetně včerejšího výsledku indexu ISM průmyslu, spatřujeme o něco větší rizika na straně možného negativního překvapení. To by mohlo ještě více podpořit výhled snížení amerických sazeb, a tedy i pokles výnosů a možnou negativní náladu na akciích spojenou s obavou z nad očekávání většího zpomalení americké ekonomiky.

Čtvrtek 1. srpna 2024

Ve čtvrtek 1. srpna 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,33-25,58

USDCZK: 23,35-23,65

EURUSD: 1,0794-1,0861

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar si po včerejším zasedání Fedu připsal ztráty, které ho dostaly nad 1,0830 za euro. Kurz koruny se obchoduje stále nad 25,40 za euro a proti dolaru v pásmu 23,45 až 23,50. Slabší dolar v kombinaci se zvýšením japonských sazeb a rostoucích japonských výnosů podpořil kurz jenu pod hranici 150,00 za dolar, kam se dostal poprvé od března.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Fed ponechal dle očekávání sazby beze měny. Doprovodný komentář k rozhodnutí vyzněl ve velmi opatrném tónu, který nikterak jasně nenaznačil možnost blížícího se snížení sazeb. Té jsme se dočkali až od guvernéra Powella, který byl pod palbou otázek novinářů tázajících se právě na nižší úroky.

Fed podle Powella na srpnovém zasedání debatoval možnost snížení sazeb, panovala však silná shoda na tom, že je příliš brzy. Centrální banka si chce počkat na další data potvrzující už dnes silnější důvěru v posun inflace směrem k cíli. Powell zároveň připustil, že se blížíme k době snížení úroků, což by mohlo zahrnovat zářijové zasedání.

Online komentář k zasedání Fedu ve spolupráci se společností XTB

Nejcitlivěji na tento náznak reagoval dluhopisový trh. Americká výnosová křivka klesala v podstatě podél celé délky, přičemž největší pokles výnosů, a to krátce o více než deset bodů, jsme viděli u středních splatností. Aktuálně se výnos dvouletého instrumentu pohybuje pod 4,3 %, pětiletého pod 4 % a desetiletý testuje hranici 4 %.

Trh po včerejším zasedání navýšil očekávání ohledně snížení sazeb ve zbytku roku na 72 bodů. Zářijové snížení o čtvrt procentního bodu zůstává plně zaceněno. Mírně se posunula i predikce snížení pro příští rok, kde jsme se ze zhruba 100 bodů dostali na 109.

Americké akcie včera rostly, technologický index Nasdaq dokonce o více než 2,5 %. Výrazně rostla akcie společnosti Nvidia, která si připsala téměř 13 %, což pro ni znamenalo nárůst tržní kapitalizace o 331 miliard dolarů. Šlo o historicky největší nárůst kapitalizace jedné firmy během jednoho dne.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnes dopoledne bude zveřejněn domácí index PMI průmyslu. Odpoledne pak americký index ISM téhož sektoru. Hlavními událostmi dne jsou zasedání ČNB a Bank of England. Od obou bychom se mohli dočkat snížení sazeb o čtvrt procentního bodu. Kurz koruny bude v souvislosti se zasedáním ČNB zajímat i aktualizovaná prognóza s důrazem na další výhled sazeb. Předpokládáme, že by nový výhled měl doručit slabší predikci růstu a inflace.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Čtvrtek 1. srpna 2024

(9:33) Britská libra před dnešním zasedáním Bank of England oslabuje proti dolaru i euru. Trh byl ještě nedávno rozpolcen a čekal pravděpodobnost 50:50 pro stabilitu sazeb a snížení o čtvrt procentního bodu. V posledních dnech však převážil výhled snížení úroků o 25 bodů, který se následně projevil v oslabení kurzu.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(10:24) Koruna před dnešním zasedáním ČNB oslabuje proti euru i dolaru. Proti euru jsme se dostali nad 25,50 a proti dolaru nad 23,60. Oslabení domácí měny jde ruku v ruce s oslabením eura proti dolaru, které stahuje i další měny regionu, jako je polský zlotý a maďarský forint.

Bankovní rada ČNB se bude pravděpodobně rozhodovat mezi snížením sazeb o 25, nebo o 50 bodů. Analytici čekají první variantu, trh je zhruba mezi 25 a 50 body. Pakliže ČNB doručí cut o čtvrt procentního bodu, koruně by to mohlo dodat, alespoň krátkodobě, zisky. Vše doladí doprovodný komentář a aktualizovaná prognóza.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(13:02) Britská centrální banka dle očekávání snížily hlavní sazby o 25 bodů z 5 % na 4,75 % poměrem hlasů 5:4.

Středa 31. července 2024

Ve středu 31. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,36-25,51

USDCZK: 23,38-23,64

EURUSD: 1,0789-1,0872

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar během úterý posílil zpět k hranici 1,0800 za euro, kterou krátce otestoval, avšak neprolomil. Následně velkou části zisků odevzdal a obchoduje se zpět na úrovni úterní otevírací ceny. Koruna včera mírně oslabila zpět nad 25,40 za euro. Proti dolaru se obchoduje pod 23,50.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnešní hlavní událostí je zasedání americké centrální banky. Tržní konsensus pracuje se stabilitou sazeb. Klíčový tak bude doprovodný komentář, u kterého budeme sledovat případné zmínky o potřebě udržení restriktivní měnové politiky s ohledem na vývoj inflace a trhu práce. Pokud guvernér Powell naznačí menší potřebu měnověpolitické restrikce podloženou příznivými daty, pro trh to bude signál směrem ke snížení sazeb na zářijovém zasedání.

S ohledem na to, že tento krok je již zaceněn, bude záležet na tom, jak si trh vyloží postup Fedu vy zbytku roku. Pakliže by došlo na zacenění až tří snížení úroků po 25 bodech (aktuálně jsme na necelých 67 bodech), rizikem, možná nikoliv jen krátkodobým, by byl slabší dolar a tlak na nižší americké výnosy.

Více jsme o Fedu a kondici americké ekonomiky psali zde.

Zdroj: CME

Japonská centrální banka dnes zvýšila sazby o 15 bodů, zatímco trh čekal jejich stabilitu. Ve výhledu poukázala na trvající rizika inflační prognózy směrem nahoru, včetně vlivu kurzu na dovozní ceny, byť dle guvernéra Uedy neměl slabý jen na inflační výhled až tak velký vliv. Banka dále zdůraznila rostoucí mzdy a trvající akomodativní nastavení měnové politiky i přes dnešní úpravu. Vedle toho oznámila začátek procesu snižování nákupů státních dluhopisů, který by měl trvat až do března 2026.

Kurz jenu očekával, že by Bank of Japan mohla doručit jestřábí rozhodnutí, proto posiloval už před samotným oznámením. Aktuálně se jen obchoduje kolem úrovně 153,00 USDJPY. Pokud by Fed dnes doručil holubičí doprovodný komentář, rizikem by bylo další posílení japonské měny.

Více jsme k rozhodnutí Bank of Japan psali zde.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Před zasedáním Fedu bude zveřejněn předběžný odhad evropské inflace za červenec. Dále Národní report zaměstnanosti od americké agentury ADP a americký index nákladů zaměstnanosti za druhé čtvrtletí.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Středa 31. ČERVENCE 2024

(12:47) Předběžný odhad evropské inflace za července ukázal nad očekávání vyšší hodnoty na všech frontách. Aniž by to podle nás jakkoliv znamenalo, že ECB razantně přehodnotí svoje další kroky směrem k opatrnější úpravě sazeb, trhu dnešní data pomohla k návratu k eurovým ziskům.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(12:50) Jestřábí výstup z dnešního zasedání Bank of Japan a následná tisková konference guvernára Uedy, který připustil další zvýšení sazeb, kde hranice 0,5 % nemusí býti pomyslným stropem, pomohl jenu k dalším ziskům. Data Bank of Japan poté ukázala, že centrální banka v červenci intervonovala v objemu 36,6 miliard dolarů.

Zdroj: Bloomberg

Kurz jenu aktuálně testuje hranici 150,00 USDJPY.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(14:18) Národní report zaměstnanosti od agentury ADP ukázal, že v americké ekonomice bylo v soukromém sektoru mimo zemědělství vytvořeno 122 tisíc nových pracovních míst, očekáváno bylo 150 tisíc. Revize červnových čísel ukázala zlepšení z 150 tisíc na 155 tisíc.

Nad očekávání slabší data přinesla mírné oslabení dolaru proti euru a podpořila pokles amerických výnosů, kde se například ten desetiletý dostal po úroveň 4,13 %.

(14:34)

USA: Americký index nákladů zaměstnanosti ve druhém čtvrtletí mezikvartálně klesl z 1,1 % na 0,9 %. Trh očekával pokles na 1 %. Nad očekávání nižší výsledek oslabil dolar nad 1,0840 za euro a popohnal pokles amerických výnosů podél celé výnosové křivky.

Úterý 30. července

V úterý 30. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,31-25,46

USDCZK: 23,34-23,56

EURUSD: 1,0781-1,0866

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar si na začátku nového týdne připsal zisky, které mu krátce pomohly otestovat hranici 1,0800 za euro. Evropské i americké výnosy klesaly, americké však o něco pomaleji. Zpevňující dolar negativně ovlivnil měny regionu, které oslabily. Koruna se dostala až k 25,40 za euro a krátce k 23,50 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Začátek týdne nepřinesl žádná zásadní data. Trh mírně zkorigoval sázky na snížení amerických sazeb v letošním roce se zhruba 69 bodů na necelých 64. V prostředí vlažné likvidity se tento pohyb projevil v silnějším dolaru, který následně negativně ovlivnil rizikové a procyklické měny.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Americké ministerstvo financí zveřejnilo kvartální výhled emise dluhopisů, ve kterém zacenilo nad očekávání větší osekání tempa kvantitativního utahování ze strany Fedu. Ve středu bude následovat detailnější plán týkající se emise konkrétních splatností. Dopad na dluhopisový trh by mírný.

Úterý se ponese v duchu zveřejnění prvních odhadů HDP evropských zemí za druhý kvartál. Zveřejněno bude i české HDP, u něhož trh očekává mezikvartální nárůst z 0,2 % na 0,4 % a meziroční z 0,3 % na 0,5 %. Pakliže by čísla překvapila nižšími hodnotami, pro část část trhu by to mohlo představovat jeden z argumentů pro další snížení sazeb ČNB o 50 bazických bodů na čtvrtečním zasedání. V takovém případě by byla rizikem mírně slabší koruna, minimálně krátkodobě. Pokud by čísla překvapila směrem nahoru, vzrostla by šance na snížení sazeb o 25 bodů, z čehož by mohl kurz domácí měny profitovat.

Dnešní report HDP je předběžným odhadem, budeme tedy znát pouze složky přispívající k růstu pozitivně a negativně, nikoliv podrobnější detaily k příspěvkům. Zveřejněno bude v 9:00.

S ohledem na ČNB si ponecháváme očekávání, že bankovní rada na svém srpnovém zasedání sníží úroky o čtvrt procentního bodu.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Úterý 30. ČERVENCE 2024

(9:09) Hrubý domácí produkt očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu o 0,3 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku vzrostl o 0,4 %, uvedl dnes Český statistický úřad. Mezičtvrtletní růst ovlivnila rostoucí domácí poptávka, kterou podpořily především vyšší výdaje na spotřebu. Negativní vliv měla zahraniční poptávka.

„Meziroční růst ekonomiky o 0,4 % podpořily zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Rostly také výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí a pozitivní vliv měla i zahraniční poptávka. Naopak negativně přispěla změna stavu zásob,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Zdroj: ČSÚ

Report dále uvádíe, že vývoj hrubé přidané hodnoty v obou srovnáních pozitivně ovlivnila především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se informačním a komunikačním činnostem a peněžnictví a pojišťovnictví. Pokračoval pokles v průmyslu.

Data skončila pod predikcí trhu (0,6 % meziročně) a ČNB (0,7 % meziročně). Kurz koruny si prošel vyšší volatilitou, avšak z pohledu pohybu se vyvíjí do strany kolem 25,40 za euro a mírně pod 23,50 za dolar. Dnes reportovaná čísla podle nás nenahrávají tomu, aby se ČNB cítila nucena pokračovat ve snižování úroků po půl procentním bodě. Ostatně předpokládáme, že aktualizovaná prognóza ukáže oproti květnové o něco slabší výhled růstu.

Naše predikce pro čtvrteční zasedání ČNB zůstává na úrovni snížení sazeb o čtvrt procentního bodu.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(9:23) Španělská inflace za červenec překvapila nad očekávání nižšími čísly v meziměsíčním i meziročním vyjádření. Dopady na kurz eura nepozorujeme.

(10:22) Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí zklama. Dle předběžného odhadu mezikvartálně klesla z 0,2 % na -0,1 %, zatímco očekáván byl růst o 0,1 %.

Pondělí 29. července

V pondělí 29. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,27-25,43

USDCZK: 23,25-23,46

EURUSD: 1,0825-1,0894

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar si v závěru minulého týdne mírné oslabené nad hranici 1,0850 za euro, kde se obchoduje i dnes. Silnější euro podpořilo měny regionu, včetně koruny. Domácí měna se obchoduje pod 25,35 za euro a pod 23,35 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Tento týden se ponese ve znamení zasedání centrálních bank. U některých jsou rozhodnutí o sazbách mnohem jasnější než u jiných. Celkově by však následujících pět dní mohlo na trhy vnést dodatečnou volatilitu v dosavadním prostředí vlažného letního obchodování.

Stejně jako Evropská centrální banka, i ta americká nedoručí během letních prázdnin žádné měnověpolitické překvapení. Od červencového zasedání očekáváme stabilitu amerických sazeb. O to zajímavější bude doprovodný komentář, ve kterém budeme sledovat jakékoliv možné náznaky spokojenosti ohledně vývoje inflace a trhu práce.

Posledních několik inflačních čísel z americké ekonomiky, včetně v pátek zveřejněného indexu výdajů na osobní spotřebu za červen, překvapilo směrem, který chce Fed vidět. Dohromady s uvolňujícím se trhem práce však stále nejde o kombinaci, která by centrální bance uvolnila ruce k tolik očekávanému snížení úroků. To by podle nás mohlo přijít na zářijovém zasedání, pokud tomu budou nahrávat příchozí data, včetně aktualizované prognózy. Blížící se prezidentské volby by za příznivých čísel neměly být překážkou.

A trh s námi souhlasí. Letos plně zaceňuje dvojí snížení sazeb, z toho každé po čtvrt procentním bodu. Scénář trojí úpravy přitom zcela vyloučit nemůžeme, ostatně při zacenění snížení sazeb o 68 bodů, jak vidíme z modrého grafu, se k němu postupně blížíme. V září trh plně počítá se snížením úroků o čtvrt procentního bodu. Pro rok 2025 pak zaceňuje snížení o procentní bod.

Pakliže by guvernér Fedu Powell ve středu zaujal holubičí postoj a naznačil, že debata o nižších sazbách byla v červenci žhavější než na kterémkoliv předchozím zasedání, rizikem by byl slabší dolar a nižší výnosy dluhopisů. Záležet bude na tom, jak moc by šéf měnového výboru dokázal překvapit. Jak naznačují tržní očekávání, holubičí výstup by nebyl až tak velkým překvapením.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Česká národní banka ve čtvrtek doručí další snížení sazeb. Očekáváme, že se bankovní rada bude rozhodovat opět mezi snížením sazeb o půl procentního bodu, nebo o čtvrt procentního bodu.

Pro další snížení o půl procentního bodu hovoří nad očekávání nižší inflace, která se v podstatě nachází na inflačním cíli. Stejně tak obava z příliš velkého udušení ekonomiky, kde se nedaří především průmyslu. Ve prospěch opatrnějšího postupu naopak promlouvá slabší koruna, kondice trhu práce a perzistentní inflace služeb. Do rozhodování nepochybně promluví i zahraniční měnová politika.

My se více přikláníme ke snížení sazeb o čtvrt procentního bodu s doprovodnou rétorikou zahrnující opatrný další postup mající podobu jemného ladění měnové politiky. Trh očekává, že ČNB doručí úpravu mezi čtvrt a půlprocentním bodem. Menší úprava se zmíněnou rétorikou by tak mohla koruně dodat mírné posílení.

Už víme, že Bank of Japan ve středu 31. srpna oznámí snižování tempa nákupů státních dluhopisů. Netušíme však, jakou zvolí strategii a jaké objemy. Nejpravděpodobnější bude pozvolný tapering, u kterého bychom se z aktuálního měsíčního objemu kolem 6 bilionů jenů měli dostat na zhruba polovinu během dvou let. Pokud k tomu bude dodáno i zvýšení úroků, jehož pravděpodobnost v posledních dnech vzrostla, vznikne kombinace rizika vyšších japonských výnosů a o něco silnějšího jenu. V jeho případně musíme pracovat s aktuálním zaceněním, trh se bude proto nejvíce zajímat o doprovodný komentář s potenciálními zmínkami dalších úprav úroků směrem nahoru.

Kurz jednu v posledním měsíci posílil proti dolaru o bezmála 4,5 %. Podepsala se na něm nejen změna výhledu sazeb, ale i uzavírání jenových short pozic v rámci strategie carry trade. U japonských výnosy vidíme nárůst dvouletého reflektujících zmínění výhled úroků. Desetiletý výnos v posledních dnech naopak klesl, čímž kopíroval vývoj amerických výnosů delších splatností.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Čtvrteční zasedání Bank of England má kolem sebe nejvíce nejistoty. Červnové rozhodnutí o stabilitě sazeb bylo dle doprovodného komentáře „vyrovnané“. Je otázkou, zda od té doby bylo doručeno dostatek dat na to, aby se centrální banka rozhodla snížit sazby. V rozhodování vezme v potaz nejen stále vysokou úroveň inflace služeb, ale i kondici trhu práce a nad očekávání lepší výkony britské ekonomiky.

Pakliže by se Bank of England chtěl držet více před křivkou a pracovala s delším výhledem na naznačujícím posun inflace udržitelně směrem k cíli, vyloučit nelze snížení úroků o čtvrt procentního bodu. Pokud bude naopak zdrženlivější a bude si chtít počkat na více dat, rozhodnutím by měla být úroková stabilita.

Kurz libry za poslední měsíc zpevnil vůči euru i dolaru. Pokud by ve čtvrtek došlo na snížení sazeb, očekávali bychom tlak na slabší kurz z toho důvodu, že tento krok není pro trh základním scénářem.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Vedle zasedání centrálních bank nás čekají i zajímavá data. Nad domácí půdě bude v úterý zveřejněn výsledek HDP za druhý kvartál a ve čtvrtek index PMI sektoru průmyslu. Ve Spojených státech čtvrteční zveřejnění indexu ISM průmyslu, a především páteční report z trhu práce, který bude mít po zasedání Fedu největší potenciál zahýbat trhem. V eurozóně nás čeká v úterý zveřejněné HDP za druhý kvartál, středeční předběžný odhad inflace za červenec a v pátek bude reportována míra nezaměstnanosti.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 29. ČERVENCE 2024

(9: 29) Tržní výhled pracuje s 58% pravděpodobností snížení sazeb Bank of England tento čtvrtek o čtvrt procentního bodu, ještě v pátek to samé číslo dosahovalo 51 %. Kurz libra na zvýšení pravděpodbonost reaguje oslabením proti dolaru i euru.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Koruna je na tom podobně. I zde trh balancuje mezi čtvrtečním snížením sazeb o čtvrt, nebo o půl procentního bodu. Pokud bankovní rada dodá z pohledu trhu o něco více jestřábí rozhodnutí, komentář či prognózu, rizikem bude silnější koruna.

Zdroj: TradingView
Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenopá 02.08.2024 07:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-americky-dluhopisovy-trh-v-panice-nechava-dolar-naprosto-v-klidu/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=161402
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.