Jablonec nad Nisou se zavazuje k implementaci cílů udržitelného rozvoje

02.08.2024 - Statutární město Jablonec nad Nisou začíná začleňovat Cíle udržitelného rozvoje (tzv. SDG´s = Sustainable Development Goals) do několika klíčových oblastí městského řízení a komunikace. Tento krok je potřebný pro sledování a plnění strategického plánu a přispěje k lepšímu nakládání s finančními zdroji, personálními kapacitami a k udržitelnému rozvoji města.

Kvalitní vzdělávání, dostupné a čisté energie, důstojná práce a ekonomický růst, odpovědná výroba a spotřeba nebo třeba klimatická opatření jsou příklady některých ze 17 cílů udržitelného rozvoje.

Konkrétními oblastmi, v nichž se jednotlivé cíle budou uplatňovat, je projektové a strategické řízení, kde cíle udržitelnosti pomohou sledovat všechny důležité projekty. „Při tvorbě rozpočtu se každé opatření přiřadí k rozhodujícím cílům udržitelného rozvoje, což umožní efektivně sledovat tok financí a postup projektů,“ vysvětluje jablonecká náměstkyně pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská, podle které navíc zpracovaný grafický manuál SDG usnadní komunikaci složitých témat jak uvnitř úřadu, tak směrem k veřejnosti a aktivním občanům.

„Potřebujeme sledovat strategický a akční plán, digitalizujeme projektové a strategické řízení, monitorujeme finanční nástroje EU, které kladou důraz na udržitelnost – a k tomu všemu nám právě přidělení jednotlivých cílů pomůže,“ doplňuje Opočenská a připomíná, že Jablonec nad Nisou je dlouhodobě zapojený do projektu Místní Agenda 21 (= sledování udržitelné agendy 21. století na místní úrovni) a nově i do mezinárodního projektu Města pro udržitelnou správu z programu URBACT.

Cíle udržitelného rozvoje (SDGs) přijalo v roce 2015 193 členských zemí OSN, včetně České republiky. Program obsahuje 17 hlavních cílů a 169 dílčích cílů, které mají zlepšit životní podmínky a zajistit udržitelnou budoucnost do roku 2030. V jejich dosažení hrají klíčovou roli města – zabírají přibližně 3 % zemského povrchu, ale spotřebují 78 % celosvětové energie a jsou odpovědná za 75 % emisí oxidu uhličitého. V EU žije ve městech až 75 % obyvatel.

Jablonecký strategický plán do roku 2030 pokrývá ve své analytické části 4 z těchto 17 cílů, v návrhové části výrazně více. Akční plán do roku 2025 naproti tomu pokrývá výrazně menší část navrhovaných opatření.

Například cíl 3 Zdraví a kvalitní život by Jablonec mohl lépe naplnit zavedením dotačního programu města na podporu zdraví, který bude zahrnovat financování preventivních programů, propagaci zdravé výživy a pohybových aktivit, péči o duševní zdraví a osvětové akce zaměřené na snížení výskytu infekčních onemocnění a prevence násilí a úrazů. Mohl by podporovat rozvoj zdravotnických a sociálních zařízení a služeb aktivním vyhledáváním a motivováním lékařů k zajištění primární a chybějící péče v obci, například poskytováním vybavených ordinací, nízkého nájemného, hrazením provozu a zajištěním bydlení. „Případně by mohl budovat a udržovat zelenou infrastrukturu, jako jsou parky a stezky, a vytvářet venkovní cvičiště a další sportovní infrastrukturu, abychom podpořili aktivní trávení volného času pro všechny věkové skupiny,“ uzavírá konkrétní příklady práce s udržitelnými cíli jablonecká náměstkyně Lenka Opočenská.

Témata 1, obrázek se otevře v novém okně

Témata 2, obrázek se otevře v novém okně

Další informace

  • Cíle udržitelného rozvoje (web OSN)


Zařazenopá 02.08.2024 10:08:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=238&clanek=43018

Související témata

Ministerstvo pro místní rozvoj
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.