Reakce ministra Bartoše na otevřený dopis Platformy pro zdravý stavební zákon

Reakce ministra Bartoše na otevřený dopis Platformy pro zdravý stavební zákon

Reakce ministra Bartoše na otevřený dopis Platformy pro zdravý stavební zákon

2. 8. 2024

Platforma pro zdravý stavební zákon zveřejnila otevřený dopis ohledně problémů s digitalizací stavebního řízení. Detailní delší odpověď pošlu a zveřejním později, ale na část se pokusím odpovědět tady a teď.

Na objektivní hodnocení komplexního systému digitalizace stavebního řízení je příliš brzy. Jedná se o zhruba 1400 zapojených organizací, až 13 000 úředníků a tisíce stavebníků, kteří zároveň přistupují k jedněm datům. Současně je měsíc v účinnosti nový stavební zákon, nové prováděcí předpisy, a tomu odpovídají i odlišné postupy v informačním systému. Především pro úředníky stavebních úřadů to představuje zvýšenou zátěž i vzhledem k velkému objemu papírových žádostí podaných před 1. červencem. Za to jim patří můj velký dík.

Musím odmítnout kritiku, že Platforma nenalezla partnera v komunikaci a řešení. Ať už jsem to já, náměstek Lukáš Černohorský nebo vedení dané sekce a odboru na ministerstvu, každý den se zástupci úřadů nebo profesních organizací komunikujeme telefonicky, přes SMS, e-maily i osobně. Zrovna včera bylo na půdě MMR jednání se špičkami České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Zúčastnili se ho i samotní vývojáři, kteří mají portál stavebníka na starost. Žádnou připomínku, kritiku nebo požadavek neignorujeme. Řadě z nich jsme už vyhověli, další rozšíření funkcí je v plánu na srpen a září.

V otevřeném dopisu se uvádí, že systém nefunguje správně pro všechny uživatele. To je pravda, stále totiž asi 500 organizací nemá správně přihlášené uživatele a nastavené jejich role. Jednáme s dotčenými orgány o tom, jak situaci řešit. Dnes také vydáme rozšířený manuál pro lokální administrátory a MMR individuálně pomáhá s nastavením.

Brno: Úředníci se nemohli přihlásit do nového systému digitalizace stavebního řízení. Navíc nedorazila slíbená technika z ministerstva, což přinutilo magistrát k nákupu vlastní techniky za několik milionů korun.
Děčín: Problémy s přihlášením do systému.
V případě správného nastavení účtů přihlášení možné je. Brno obdrželo podle údajů dodavatele všech 100 objednaných IT balíčků 26.6. V celém Česku chybí objednaná technika jediné obci, která velmi otálela s podpisem smlouvy.

České Budějovice: Systém trpí absencí klíčových funkcí, jako je propojení s ekonomickými systémy a lokálními spisovými službami. Také chybí možnosti vyhledávání podle katastru nebo ulic.
Ústí nad Labem: Nefunkční propojení s ekonomickými systémy.
Olomouc: Absence propojení s lokálními spisovými službami.
Praha 8: Systém není propojený s dalšími systémy měst a obcí, což nelze vyřešit v krátkém čase.
Propojení na ekonomické systémy obcí se plánuje, ale není pro fungování systému nutné.
Česká Lípa: Chybějící propojení s lokálními spisovými službami.
V tuto chvíli si úředníci vygenerují ve svém ekonomickém systém variabilní symbol a částku, kterou následně vloží do platebního příkazu v novém Informačním systému stavebního řízení. U většiny úřadů se doteď párování došlých plateb řešilo zvlášť v jejich ekonomickém systému. V budoucnu systém sám došlé platby spáruje s platebními příkazy. Vyhledávání v systému podle katastru a ulic možné je. Pokud jde o spisovou službu, její funkci ze zákona plní sám informační systém. Proto od počátku vysvětlujeme, že připojení na lokální spisové služby není účelné.

Brno-Židenice: Nedostatečné proškolení úředníků a absence prováděcích předpisů a vyhlášek, které měly být k dispozici již na začátku roku.
Praha 6: Chybějící metodika a pozdní dodání vyhlášek.
Karlovy Vary: Problémy s přístupem do systému a nedostatečná školení.
Jihlava: Chybějící metodika a nedostatečná právní připravenost.
Havlíčkův Brod: Nedostatečné technické vybavení a školení.
Jablonec nad Nisou: Nedostatečné školení a právní připravenost.
Kromě zveřejnění instruktážních videí se v červnu uskutečnila také řada webinářů. Jejich kapacita zdaleka nebyla účastníky naplněna. Další sérii školení a webinářů jsme připravili na červenec a srpen. Vedle toho jezdíme do území na celodenní školení k práci v systému. Začali jsme v Jihlavě, v úterý budeme v Olomouci, poté v Plzni. Od pondělí budou mít úředníci přímo v systému detailnější manuály, které popisují vedení řízení v systému krok po kroku. Znění většiny vyhlášek k novému stavebnímu zákonu bylo dostupné od začátku roku, výsledná podoba se od těchto návrhů lišila jen málo. Obsah jsme připravovali se všemi stranami, nic nebylo pod pokličkou.

Praha 12: Nedostatečná instruktážní videa, strach z odchodu starších zaměstnanců kvůli náročnosti nového systému.
Na červenec a srpen jsme připravili dodatečné manuály a další sérii školení. Nový systém je výrazně jiný než ty lokální na stavebních úřadech. Dlouhodobě ale povede ke zjednodušení práce úředníků. Personální potíže na stavebních úřadech v ČR jsou dlouhodobé. Díky digitálnímu stavebnímu řízení budeme moci v příštích letech zavést jejich výkonnostní financování. Nový stavební zákon také na menších úřadech snižuje počet úředních úkonů nejméně o třetinu. Konkrétně s Prahou 12 jsme v intenzivním kontaktu.

Liberec: Zpožděné reakce na dotazy z call centra a nedostatečné technické vybavení.
Chomutov: Zpožděné reakce na dotazy z call centra.
Příbram: Zpožděné reakce na dotazy a nedostatečná školení.
Zlín: Nedostatečná podpora při přechodu na nový systém.
Sokolov: Zpožděné reakce na dotazy a nedostatečná školení.
Rakovník: Zpožděné reakce na dotazy z call centra a nedostatečná školení.
Rychlost odpovědí po e-mailu nebo na telefonu i s ohledem na velké množství dotazů určitě nebyla v červenci ideální. Posílili jsme tým, který má toto na starost.

Hradec Králové: Nedostatečná právní připravenost a chybějící funkce systému.
Tábor: Problémy s funkčností nového systému a technickým vybavením.
Kladno: Absence klíčových funkcí v systému.
Most: Problémy s právní připraveností a funkcionalitou systému.
Kolín: Absence klíčových funkcí v systému.
Náchod: Problémy s právní připraveností a funkčností systému.
Šumperk: Absence klíčových funkcí v systému.
Bez konkrétního popisu chybějících funkcí nemůžu odpovědět. V současné chvíli systémy splňují funkce požadované zákonem. Požadavky na rozšíření aktivně projednáváme se zástupci samospráv nebo profesními organizacemi. Zaměřujeme se na to, aby používání systémů bylo přehlednější a práce v nich se více automatizovala. Informační systém stavebního řízení odpovídá nárokům nového stavebního zákona a v mnoha ohledech se práce s ním liší od dosavadních systémů.

Pardubice: Zpožděné dodání technického vybavení a školení.
Mladá Boleslav: Chybějící technické vybavení a školení.
Trutnov: Nedostatečné technické vybavení.
K provozu nových informačních systémů není speciální nebo nové IT vybavení potřeba. Už v minulém roce jsme obce obeslali s dotazníkem, jakou IT techniku budou potřebovat. V mnoha případech jsme odpověď dostali až po urgencích a se značným zpožděním. Samosprávy, které podepsaly smlouvy o dodávkách včas, obdržely vybavení ještě v červnu.

Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj
Reakce ministra Bartoše na otevřený dopis Platformy pro zdravý stavební zákon

Zařazenopá 02.08.2024 18:08:00
ZdrojMMR
Originálmmr.gov.cz/cs/ostatni/web/novinky/reakce-ministra-bartose-na-otevreny-dopis-platform


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.