Návštěva regionu Tarapacá a podpora investičních aktivit firmy Retex

05.08.2024 / 02:47 | Aktualizováno: 06.08.2024 / 22:53

Inovativní způsoby zpracování textilního odpadu nabízí v Chile česká společnost Retex. Chile má velké problémy s dovozem použitého textilu, který na severu země většinou končí na ilegálních skládkách v poušti Atacama, V rámci podpory aktivit této české firmy v Chile navštívil uvedený region také velvyslanec P. Bechný, přičemž proběhla celá řada důležitých společných jednání s místními autoritami.

Návštěva se uskutečnila dne 30. července 2024 a směřovala do severního regionu Tarapacá, města Iquique. Cesta byla koordinována s kanceláří CzechTrade Santiago a s návštěvou ředitele společnosti Retex Roberta Šimka. Hlavním cílem byla jednání s regionálními a místními autoritami o plánované investici této české firmy v regionu Tarapacá.

Poušť Atacama na severu Chile se v posledních letech stala jedním z největších skladišť použitého textilu prakticky z celého světa, zejména z Asie, Evropy a USA. Chile je totiž jednou z mála zemí regionu Latinské Ameriky, ve které neplatí zákaz dovozu použitého textilu. Do země tak „přiteče“ přes přístav Iquique odhadem 44 až 60 mil. tun textilního odpadu ročně. Po primárním roztřídění je část zboží přeprodána k dalšímu využití v Chile a případně reexportována do zemí Latinské Ameriky, nicméně větší část končí na nelegálních skládkách v poušti Atacama, kde je textilní odpad spalován, čímž dochází ke kontaminaci pouště a ovzduší.

Již více jak rok se firma Retex z Moravského Krumlova (www.retex.cz) snaží proniknout v Chile do tohoto řetězce s nabídkou na recyklaci a zpracování textilního odpadu a výrobu různých inovativních druhů textilií k využití primárně ve stavebnictví, důlním průmyslu, zemědělství, automobilovém průmyslu nebo také ve zdravotnictví, v bezpečnostním průmyslu atd.

Společnost Retex má se zpracování textilu bohaté zkušenosti, a proto je její projekt v Chile velmi perspektivní. Kromě izolačních materiálů nabízí možnost výroby široké škály textilního recyklátu (až 80 různých speciálních modifikací), zatímco místní výroba má pouze omezené kapacity. Hlavní pozornost společnosti Retex se aktuálně soustřeďuje především na získání podpory pro realizaci pilotních projektů, které umožní vytvořit vhodné podmínky pro budoucí distribuci a prodej vyráběných komponent z textilního odpadu.

A právě na výše popsané aktivity byla zaměřena jednání s hlavními představiteli regionu Tarapacá, která se uskutečnila v čele s velvyslancem P. Bechným a za účasti ředitele kanceláře CzechTrade J. Jílka a ředitele Retex R. Šimka.

Klíčovým setkáním byla schůzka s guvernérem regionu Tarapacá J. Miguelem Carvajalem, u které byli přítomni také regionální delegáti ministerstev ekonomie, rozvoje a cestovního ruchu Julio Robles a také životního prostředí Yerko Lima. Dále se uskutečnilo jednání se starostou Iquique Mauriciem Soriou, s regionálním delegátem ministerstva stavebnictví a urbanismu Diegem Rebolledem a také s prezidentem volné zóny ZOFRI I. Berriosem.

Jednání přinesla pozitivní výsledky, bylo diskutováno několik variant spolupráce na projektech v oblastech zemědělství a stavebnictví a také zapojení akademické sféry prostřednictvím univerzit - Universidad de Tarapacá (UTA) a Universidad Arturo Prat (UNAP) nebo místní pobočky institutu INACAP. Regionální vláda i město přislíbily zvážit dotační podporu pro realizaci zmiňovaných projektů. Rovněž byl vyjádřen zájem na spolupráci v oblasti inovací, akademické a technické spolupráce prostřednictvím nastavení přímých univerzitních kontaktů a také v oblasti předávání zkušeností při rozvoji vzdělávacích kampaní ochrany životního prostředí zaměřených na základní školství. V rámci města je šance spolupracovat na projektech údržby městské zeleně, budování zelených střech nebo rozvoje sociálního bydlení atd.

Perspektivní jsou i možnosti exportu do sousedních zemí v rámci bioceánského pozemního koridoru, který propojí Chile s Brazílií, Bolívií, Argentinou a Paraguayí.

Návštěva regionu Tarapacá v rámci podpory aktivit firmy Retex jednoznačně splnila svůj účel. Setkání s hlavními regionálními autoritami pomohla získat nové kontakty a otevřela dveře k prosazení firmy Retex do místních pilotních projektů podporovaných jak na úrovni města, tak i regionu. Nezanedbatelný byl také příslib dotační podpory jednotlivých projektů s účastí místních univerzit.

Galerie


Firma Retex v Chile / Empresa Retex en Chile

Jednání u guvernéra / Reunión con el Gobernador
Jednání u guvernéra / Reunión con el Gobernador
Jednání u guvernéra / Reunión con el Gobernador
Velvyslanec s guvernérem / Embajador con el Gobernador
Setkání se starostou Iquique / Reunión con el Alcalde de Iquique
Setkání se starostou Iquique / Reunión con el Alcalde de Iquique
Schůzka s vedením ZOFRI / Reunión con los Directivos de ZOFRI
Setkání s delegátem ministerstva stavebnictví a urbanismu / Encuentro con el Delegado del Ministerio de Vivienda y Urbanismo


Zařazenoút 06.08.2024 22:08:00
ZdrojMZv ČR Santiago
Originálmzv.gov.cz/santiago/cz/obchod_a_ekonomika/chile/ceske_investice_v_chile/navsteva_regionu_tarapaca_a_...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.