Plastiky pro novou výstavu zaléval Tomiš Zedník epoxidovou pryskyřicí

TISKOVÁ ZPRÁVA
Tomiš Zedník

Odkazy

  • U moře - plakát [JPG, 2 MB]

Vyškov, 5. srpna 2024 – Před dvěma lety dopřál vyškovský umělecký řezbář a sochař Tomiš Zedník své rodině pobyt u moře, ačkoliv sám koupání a opalování na dece zrovna moc nevyhledává. Poměrně dost času z dovolené v Chorvatsku tak trávil ve stínu na pláži a kreslil návrhy. Výsledkem je příznačně nazvaná výstava U moře.

Ještě před odjezdem na dovolenou jej ovlivnila videa výroby jídelních stolů či bytových doplňků z epoxidové pryskyřice. Ta se používá jako lepidlo, nátěrová hmota nebo konstrukční materiál. „Na pláži to bylo trochu ve stylu rychle do vody a rychle ven, nasál jsem nějakou inspiraci a kreslil na papír. Měl jsem představu, kam epoxid mé sochy posune. Je to něco jiného, epoxidem se práce dost znásobí. Mnohé se hned nepovede, ale jednoduše jsem se pro tuhle výstavu pokusil obohatit svou tvorbu. Téměř ve všech sochách je obsažený jako provázející prvek voda-moře,“ zmínil umělecký řezbář.

Tvoření s pomocí čiré kapaliny se mu zalíbilo. „Cest a možností je spousta. Epoxidová pryskyřice je jedním z ideálních materiálů pro všechny kreativní duše a kutily. Doporučuji si nějaké video pustit, je to poměrně zajímavé a celé je to hodně o pečlivosti. Já volil tradičně své oblíbené lipové dřevo, vyřezané plastiky inspirované mořem jsem pokládal do speciální vany a zaléval epoxidem,“ uvedl Zedník.

Epoxidových plastik bude mít na výstavě zhruba dvanáct. Pochlubí se i dvěma desítkami grafik tvořených uměleckou technikou linoryt. Půjde o stejné téma. „Vezmu malý kousek pružného lina, různě jej skládám, kroutím a otáčím, a tak vznikne pokaždé jiný obraz. Celkově je výstava na můj vkus hodně do modra, pracuji spíš s teplými barvami, ale je to s ohledem na téma logické,“ popsal umělec.

Výstavu bude hostit Hřbitovní kostel Panny Marie. Vernisáž je naplánovaná na pátek 9. srpna od 17 hodin, samotná výstava potrvá do 20. září. „Bude tak i prostor pro případné komentované prohlídky pro školy,“ poznamenal Zedník. Na místo se vrací po třech letech, kdy se ve Vyškově konala zatím jeho poslední výstava: Zvěřinec.

Vyškované a návštěvníci města Tomiše Zedníka dobře znají i díky dřevěnému betlému, který se na Masarykově náměstí objevuje v adventním čase už od roku 2015 a u nějž je ještě na dva roky naplánovaný záměr jeho rozšiřování. Každoročně se také podílí na doprovodném programu Zlín Film Festivalu, konkrétně už přes dvacet let vyrábí vždy původní dřevěnou filmovou klapku. Jeho práce byla rovněž k vidění na kulisách historického seriálu Vikingové, pro dva roky starého Seveřana vyřezával dračí hlavu vikingské lodi.

Tomiš Zedník



Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 5.8.2024 / 5.8.2024


Zařazenopo 05.08.2024 07:08:00
ZdrojVyškov
Originálvyskov-mesto.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18857&id=1147047

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.