Kde fondy EU pomáhají: Zanedbanému areálu ve Stračově vdechli nový život. Chov sumečků přináší oceně

2. 8. 2024

Zemědělská akciová společnost (ZAS) Mžany na Královéhradecku je významným zemědělským podnikem. Působí také v oblasti rybářství a v areálu ve východočeském Stračově se zaměřuje na aquakulturní chov sumečků afrických. Tento projekt byl výrazně podpořen prostředky z fondů EU. Vedle toho se ZAS Mžany specializuje na šlechtitelský chov národního plemene český strakatý skot a obhospodařuje také 1800 hektarů půdy.

Sumečky tu piplají od výtěru až po finální produkt, kterým jsou rybí filety bez kostí. Jsou známé pod značkou Sumeček ze Stračova. Myšlenka na chov a zpracování sumečků vznikla v roce 2018.

„Zvažovali jsme, na jakou rybu se soustředit. Původně jsme mysleli na pstruha, který je třeba v restauracích velmi oblíbený. Jenomže pstruh potřebuje studenou vodu do 14 stupňů, a to bychom museli vodu intenzivně chladit. A najednou přišla myšlenka na sumečka. Byla to vlastně náhoda,“ popisuje minulost Luděk Homoláč, předseda představenstva Zemědělské akciové společnosti Mžany, který stál u zrodu celého projektu.

V obci Stračov byl brownfield, kde se od roku 2009 už nechoval skot a areál byl zchátralý. „Já si vysnil, že tenhle areál jednou bude dýchat něčím zajímavým, nějakou novou myšlenkou, že mu vrátíme život. A tak se objevil sumeček,“ vzpomíná Luděk Homoláč.


Ryby pro školy i nemocnice
Ve Stračově ročně vyprodukují 20 tisíc kilogramů sumečků, kteří putují do školních jídelen, základních i mateřských škol, nemocnic, domovů důchodců. Sumečci míří do Královéhradeckého a Pardubického kraje, ale mají i odběratele, který zásobuje školní jídelny po celé republice.

Sumečky africké chovají ve Stračově v takzvaném aquakulturním systému. „Jde o uzavřený okruh recirkulační vody, to znamená, že voda se v systému točí, koluje a denně se do systému doplňuje jedno až dvě procenta vody, která je čerpána z podzemních vrtů. Voda se přirozeně čistí biologickými mikroorganismy. Pravidelně děláme kvůli kontrole kvality rozbory vody. Díky tomu dosahuje náš chov vysokých kvalit. Ryby jsou chovány ve velkých nádržích o objemu devět až dvanáct kubíků,“ vysvětluje Luděk Homoláč.

Tři projekty s podporou evropských fondů týkající se chovu sumečka afrického stály celkem zhruba 20 milionů korun. Za tuto sumu byla na zelené louce postavena zpracovna. Do zcela nové budovy bylo pořízeno veškeré vybavení potřebné ke zpracování ryb, jako nerezové stoly, vakuovačka, chladicí systém pro skladování filetů, přenosné bedny, kterými distribuují své výrobky. „Projekt se týkal nákupu technologií recirkulačního aquakulturního systému jako například nádrží, čisticích segmentů, tepelných čerpadel, elektrocentrály, elektrického zabezpečení, akumulačních nádob a dalšího,“ doplňuje Luděk Homoláč.

ZAS Mžany na projekt získala dotaci z evropských prostředků téměř 50 procent. „Evropská podpora nám velmi pomohla s celým projektem. Bez ní by vše bylo nesmírně složité a rozhodně bychom nebyli na takové úrovni, jako jsme nyní,“ připomíná Luděk Homoláč.

Zemědělci si velice pochvalují zkušenosti získané z Jihočeské univerzity – Fakulty rybářství a ochrany vod, a také z brněnské zemědělské Mendelovy univerzity . „Oslovujeme rovněž střední potravinářské a zemědělské školy, to je pro nás priorita a výzva na další roky. Věnujeme se také osvětě ve veřejném stravování a vydali jsme i kuchařku s recepty se sumečkem,“ doplňuje.

Regionální ocenění
Práce kolem ryb není jednoduchá, Luděk Homoláč je ale spokojený, že mají stabilizovaný kolektiv. Společnost má více než šest desítek zaměstnanců, v práci s rybami se pohybuje zhruba pět procent z nich.

„Jsou to vesměs srdcaři, kteří mají život s rybami doslova v krvi. Naši osvědčení pracovníci jezdí také prodávat na trhy do Hradce i Pardubic. Prošli jsme těžkým obdobím covidu , kdy byl zastaven provoz škol, a tudíž jídelny nevařily. Nyní se zase neustále zdražuje elektřina, kterou potřebujeme pro veškerou činnost, v zimě musíme třeba ohřívat vodu, a tak je nutné neustále hledat rezervy, kde ušetřit. Naštěstí se nám to daří a výsledkem je i několik ocenění, které náš sumeček získal.V soutěži Regionální potravina náš produkt dostal Cenu hejtmana Královéhradeckého kraje a jsme také držiteli označení kvality Klasa. Přesto to není jednoduché, je to závazek a pro nás prostě výzva do dalších let,“ dodává Luděk Homoláč, předseda představenstva společnosti ZAS Mžany.

Celý článek naleznete na stránkách Deníku.cz.

Podrobnosti k projektům příjemce: Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s. v Mapě projektů.


Zařazenopá 02.08.2024 07:08:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/novinky/kde-fondy-eu-pomahaji-zanedbanemu-arealu-ve-straco
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.