Tržní shrnutí: Obrátí trhy zpět k růstu?

Tržní shrnutí: Obrátí trhy zpět k růstu?

Roklen24
08:17 6. srpna 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V úterý 6. srpna 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,21-25,38

USDCZK: 22,96-23,20

EURUSD: 1,0907-1,1007

Směňujte online na RoklenFx!

Asijské, evropské i americké trhy si včera prošly citelným poklesem. Japonský index Nikkei dosáhl největšího propadu od roku 1987. Americké akcie v pondělí otevřely citelným propadem, kde například index Nasdaq klesal krátce o více než 6 %. Závěr Wall Street nakonec ukázal nižší čísla. Dnes ráno vidíme obnovu akcií, kde japonský Nikkei roste o více než 8 %. Futures Wall Street pak shodně o více než procento.

Včerejší akciový výprodej se dolaru nijak zásadně nedotkl. Kurz krátce oslabil k hranici 1,1000 za euro, následně část ztráta smazal. Oslabení přišlo v návaznosti na pokračující pokles amerických výnosů a tržní výhled sazeb. Ten v jednu chvíli zaceňoval snížení úroků v letošním roce o bezmála 128 bodů. Dnes ráno se pohybujeme na úrovni necelých 103 bodů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Propad asijských akcií můžeme spojit s úpravou pozic souvisejících s posílením japonského jenu. To souviselo s uzavíráním obchodů u oblíbené strategie carry trade, kde právě japonská měna byla měnou financovací. Obchodníci, kteří se vinou posílení jenu dostali do ztráty a byli nuceni doplnit margin, mohli pozice uzavírat a zbavovat se zahraničních aktiv, včetně amerických akcií.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Vedle toho jsme na trhu pozorovali výrazný nárůst volatility, zejména u amerických akcií měřeno indexem Vix. I to mělo z následek úpravu pozic, zejména proto, že trh dlouhodobě sázel na short volatility indexů, zatímco longoval volatilitu u jednotlivých titulů. Návrat volatility se výrazně projevil na opčním trhu, kde došlo k citelnému nárůstu opčních prémií. Více jsem k tématu opcí psali zde.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

S ohledem na tržní paniku a výrazné přecenění se objevily spekulace, že by Fed mohl doručit záchranné snížení sazeb. My v tento scénáře nevěříme nejen s ohledem na americká data, ale i na fakt, že včerejší tržní pohyby nedosáhly úrovní narušujících finanční stabilitu. Na zářijovém zasedání však nemůžeme zcela vyloučit možnost snížení sazeb o půl procentního bodu. Trh tuto variantu zaceňuje s pravděpodbonostní 70,5 %.

Zdroj: CME

Dnes bude na domácí půdě zveřejněn výsledek průmyslu, zahraničního obchodu a stavebnictví. V Evropě pak maloobchodní tržby. Dolar se obchoduje zpět pod 1,0950 za euro, koruna pod 25,30 za euro a na 23,10 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Pondělí 5. srpna 2024

V pondělí 5. srpna 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,24-25,45

USDCZK: 23,13-23,35

EURUSD: 1,0836-1,0941

Směňujte online na RoklenFx!

Japonské akcie pokračují v silném výprodeji. Ten se s velkou pravděpodobností přežene i přes Evropu a USA, jak tomu naznačuje vývoj futures. Americké výnosy klesají. Dolar oslabil nad 1,0900 za euro. Japonský jen posílil pod 144,0 USDJPY. Koruna se obchoduje mírně slabší kolem 25,35 za euro a kolem 23,25 proti dolaru.

Vše, co potřebujete vědět o současném výprodeji na trzích, najdete zde.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Negativní tržní nálada se přelila z minulého týdne do toho aktuálního. V pátek odpoledne byly zveřejněny výsledku amerického trhu práce, které negativně překvapily ve všech oblastech. Následovala další silná vlna nákupů dluhopisů, která dostala dvouletý i desetiletý americký výnos pod 3,8 %. Dolar po těchto číslech neobhájil pozici bezpečného přístavu a v reakci na makro vývoj oslabil nad 1,0900 za euro.

Trh výrazně přecenil výhled sazeb. Aktuálně od Fedu očekává snížení sazeb o zhruba 125 bodů do konce roku, z toho bezmála 56 bodů je zaceněno na zářijové zasedání. Pro rok 2025 dosahuje výhled snížení o méně procentní bod.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Tento týden bude na data chudší oproti tomu minulému. Dnes nás v USA čeká index ISM sektoru služeb. Pakliže by stejně jako index ISM průmyslu ukázal nad očekávání horší data, rizikem by byl další pokles výnosů a slabší dolar. Na domácí půdě bude zveřejněn výsledek maloobchodních tržeb, v úterý průmysl, stavebnictví a zahraničních obchod a ve čtvrtek míra nezaměstnanosti.

Klíčové bude v příštích dnech sledovat vývoj tržního sentimentu. Pakliže se situace neuklidní, očekávejme pokračující tlak na riziková aktiva, od akcií po měny. Aktuálně jsme svědky největších pohybů v Asii, kde došlo na aktivaci záchranné brzdy obchodování u futures na dluhopisu, indexu banky Topix i samotného Nikkei. Brzdy byla aktivována i na jihokorejské burze u indexu Kosdaq.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 5. srpna 2024

(12:18) Evropské akcie padají stejně tak i futures amerických. Největší pokles vidíme u technologického indexu Nasdaq. Ten v jednu chvíli odepisoval bezmála 5,5 % v premarketu. Následně tyto ztráty ubral na současných cca 4,2 %.

Zdroj: CNBC

Trhy významně revidují výhled sazeb centrálních bank. V případě Fedu je plně zaceněno snížení úroků o 50 bodů na zářijovém zasedání. U ECB začíná trh sázet na větší úpravu než o 25 bodů. U Bank of England začíná trh spekulovat o možné další úpravě, byť rétorika centrální banka naznačila mnohem větší opatrnost.

Zajímavé bude sledovat, jak současnou situaci okomentuje australská centrální banka, která zasedá zítra.

(14:59) Americké výnosy klesají rychleji než evropské. Promluvil šéf chicagské pobočky Fedu Austan Goolsbee, který je považován za jednu z největších holubic z Fedu. Na otázku záchranného snížení sazeb uvedl, že nic není mimo hru, zejména pokud centrální banka dostane signál ohledně zhoršující se ekonomické kondici.

Kurz dolar navyšuje ztráty. Krátce otestoval hranici 1,1000 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(16:27) Dolar krátce oslabil k hranici 1,1000 za euro. Po nad očekávání lepších číslech indexu ISM služeb část ztrát umazal. Americké výnosy středních splatností klesaly o dvoumístné hodnoty, po ISM velkou část poklesu umazaly. FX a bondy jedou makro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenoút 06.08.2024 08:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-obrati-trhy-zpet-k-rustu/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=161718

Související témata

Odhady analytiků | Ekonom | Analytici
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.