Pět pacientů během pěti dní vyhledalo po bodnutí hmyzem lékařskou pomoc v ambulanci Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále

Léto je v plném proudu a s rostoucími teplotami roste také aktivita bodavého hmyzu, převážně vos, sršňů a včel. S přibývajícím suchem agresivita včel a sršňů roste, ti pak často bezdůvodně napadají lidi i domácí mazlíčky.
Vrchní sestra Veronika Bezručová

„Během pěti dní ošetřili lékaři naší ambulance pět pacientů, kteří vyhledali pomoc po bodnutí hmyzem,“ přibližuje aktuální situaci na interní příjmové ambulanci v Bruntále vrchní sestra interního oddělení Veronika Bezručová. „Nejčastěji přicházejí s otokem místa vpichu nebo s vyrážkou na těle,“ dodává.

Bodnutí vosou či sršněm není v letních měsících ojedinělé. Agresivita vos a sršňů roste i s teplotou ovzduší. Důležité je bodnutí předcházet, nenechávat při venkovním posezení nezakryté jídlo a sladké nápoje, podstatné je také neohánět se a nedráždit přítomné vosy. „Mezi vážnější případy, které jsme v posledních dnech ošetřovali patří paní, která dostala 10 žihadel anebo pán, kterého vosa píchla v krku. V tomto případě šlo o rizikový stav, kdy pacientovi oteklo hrdlo a tím došlo k omezení dýchání,“ říká vrchní sestra a varuje: „Mezi nejzrádnější patří limonády a ochucená piva v plechovce, kdy nemáme kontrolu nad tím, zda do plechovky vosa nevlezla a hrozí tak nebezpečí, že po jejím vypití může píchnout své žihadlo do dutiny ústní či krku. Obecně lze říci, že bodnutí vosy do oblasti krku, obličeje či úst patří k nerizikovějším, z důvodu možného velkého otoku a následným problémům s dýcháním.“

Jak postupovat po bodnutí hmyzem? Důležité je zůstat v klidu. V případě, že v ráně zůstalo žihadlo, odstranit jej opatrně tak, abychom nevymačkali další jed do rány – nechytáme mezi prsty, spíše odškrábneme nehtem pryč. Postižené místo je vhodné ošetřit studenou vodou a nadále chladit, čímž se omezí bolest a opuchnutí. Lze použít gely či další přípravky určené k ošetření po bodnutí hmyzem, které jsou volně dostupné v lékárnách.

V případě větších potíží lze použít antihistaminika, pokud nezaberou vyhledat lékařskou pomoc. Mezi reakce, které nejsou jen místní v okolí vpichu, ale patří mezi celkové projevy se řadí výrazné svědění, kopřivka, otoky, průjmy a zvracení, ale také bušení srdce, ztížené dýchání, závratě či ztráta vědomí. V těchto případech může dojít i k anafylaxi, která může způsobit oběhové selhávání až anafylaktický šok.


Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL a.s.

Zodpovídá: Ing. Jan Motal
Vytvořeno / změněno: 6.8.2024 / 6.8.2024

Zařazenoút 06.08.2024 09:08:00
ZdrojBruntál
Originálmubruntal.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=1316&id=986181


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.