Proč dluhopisy znovu získávají svou zajišťovací sílu

Proč dluhopisy znovu získávají svou zajišťovací sílu

Althea Spinozzi
10:51 7. srpna 2024
Zdroj: Depositphotos

Nedávný výprodej na trhu ukazuje, že dluhopisy opět fungují jako zajištění proti krachu akciového trhu. Vzhledem k tomu, že výnosy v současné době činí 3,7 %, poskytují dluhopisy lepší kompenzaci rizika a polštář proti poklesu cen ve srovnání s úrovní před covidem, kdy výnosy činily 2,5 %. Vzhledem k tomu, že reálné sazby patří k nejvyšším za posledních 17 let, mají tvůrci politik dostatečný prostor pro snížení sazeb, což dále podpoří ceny dluhopisů v případě krize. Pokud k očekávané krizi nedojde, trhy budou muset upravit svá současná očekávání ohledně snížení úrokových sazeb, což způsobí růst výnosů státních dluhopisů. Abychom tato rizika zmírnili, upřednostňujeme omezení durace dluhopisů se splatností do pěti let.

Akcie a dluhopisy mají tradičně inverzní vztah, kdy dluhopisy obvykle rostou, když akcie klesají, což poskytuje přirozené zajištění. Tato korelace však v poslední době zeslábla, což snižuje účinnost dluhopisů jako nástroje diverzifikace. Významnou roli v tomto posunu sehrála měnová politika Federálního rezervního systému. Navzdory očekávání nižších sazeb Fed do roku 2023 zvýšil sazby, aby dostal inflaci pod kontrolu. Tento postoj vedl k současnému poklesu akcií i dluhopisů, protože rostoucí sazby poškozovaly ceny dluhopisů a negativně ovlivňovaly ocenění akcií tím, že zvyšovaly náklady na půjčky a snižovaly budoucí peněžní toky. V roce 2024 přetrvávala vysoká korelace mezi akciemi a dluhopisy kvůli přetrvávajícím ekonomickým nejistotám, včetně obav z inflace a možnosti recese. Ačkoli Fed pozastavil zvyšování sazeb na úrovni 5,25 %, dřívější zvyšování sazeb a ekonomické podmínky nadále ovlivňovaly oba trhy podobně, což snížilo výhody diverzifikace, které se tradičně očekávají od smíšeného portfolia akcií a dluhopisů.

Hlavním poznatkem z nedávného výprodeje na trhu je, že dluhopisy nyní fungují jako zajištění proti rozsáhlému výprodeji akcií. Ačkoli výnosy zcela nevykompenzují prudké poklesy trhu, výkonnost aktiv v tomto měsíci ostře kontrastuje s obdobím před rokem, kdy akcie i dluhopisy klesaly současně. Od zasedání Federálního rezervního fondu minulou středu se výnos 10letých amerických státních dluhopisů snížil o 36 bazických bodů, zatímco výnos 2letých státních dluhopisů klesl o 53 bazických bodů na 3,8 %. Tento posun vedl k zisku 2,8 %, respektive 1 %, a to během několika dní. Naproti tomu indexy S&P 500 a Nasdaq od zasedání FOMC klesly o 2,41 %, respektive 4 %.

Proč jsou dnes dluhopisy v případě recese atraktivnější než před covidem

Dluhopisy mohou být lepším zajištěním v případě dnešního krachu akciového trhu, s výnosy na úrovni 3,7 % ve srovnání s úrovní před covidem, kdy vynášely 2,5 %, a to z několika důvodů:

  1. Vyšší výnos poskytuje lepší kompenzaci rizika:
  • Zvýšený příjem: Dluhopisy s vyššími výnosy poskytují vyšší úrokový výnos. Výnos 3,7 % nabízí výraznější výnosy než výnos 2,5 %, což investorům poskytuje lepší kompenzaci za riziko držení dluhopisů.
  • Polštář proti poklesu cen: Vyšší výnos působí jako polštář proti potenciálnímu poklesu cen dluhopisů. Pokud úrokové sazby rostou nebo pokud existuje volatilita trhu, vyšší výnos pomáhá zmírnit dopad na celkový výnos investice do dluhopisů.
  • Mírná ochrana proti inflaci: I když není tak účinná jako dluhopisy vázané na inflaci, vyšší výnos poskytuje lepší ochranu proti inflaci ve srovnání s dluhopisy s nižším výnosem.
  1. Relativní atraktivita na nadhodnoceném akciovém trhu:
  • Komparativní výnos: V prostředí, kde se zisky akcií stávají nejistými, mohou být dluhopisy nabízející 3,7 % atraktivnější než akcie, které by mohly v budoucnu vyplácet nižší dividendové výnosy. Tato atraktivita může pohánět poptávku po těchto dluhopisech a podporovat jejich ceny i na volatilních trzích.
  • Útěk do bezpečí: Během krachu akciového trhu investoři obvykle hledají bezpečná aktiva. Dluhopisy s vyšším výnosem jsou atraktivnější, protože kombinují bezpečnost s relativně lepšími výnosy, zvyšují svou poptávku a tím i účinnost zajištění.
  1. Reálné sazby zůstávají jedny z nejvyšších za posledních 17 let, což tvůrcům politik umožňuje provádět snižování sazeb:
  • Hospodářská politika: Hospodářská politika po pandemii, včetně měnového uvolňování a fiskálních stimulů, přispěla k rychlému růstu inflace. Inflace se sice ještě nevrátila k 2% cíli centrální banky, ale je rozumně nižší než před rokem, což tvůrcům politik umožňuje snižovat úrokové sazby.

Kde mohou dluhopisy zakolísat: Rizika dlouhého trvání v dobách nejistoty

V dnešním tržním prostředí, kde se do cen započítává možnost krize, zůstávají tvůrci politik klidní a nezdá se, že by plánovali snižování úrokových sazeb tak agresivně, jak dnes očekávají trhy s futures na dluhopisy. Tento nesoulad mezi tržními očekáváními a skutečným nastavením politiky představuje pro dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti značné riziko. Pokud se očekávaná krize nenaplní, trhy budou nuceny upravit svá očekávání a posunout projekce snížení sazeb. Takový posun by pravděpodobně vedl k růstu výnosů a poklesu cen dlouhodobých dluhopisů, které jsou obzvláště citlivé na změny úrokových sazeb. V důsledku toho by pozice s vysokou durací čelily značnému tlaku. Vzhledem k těmto rizikům upřednostňujeme přední část výnosové křivky, a to až na pět let, protože poskytuje stabilnější investiční možnost s menší citlivostí na kolísání úrokových sazeb a nabízí tak lepší ochranu v nejistém ekonomickém prostředí.

Závěr

Nedávný výprodej na trhu ukazuje, že držení dluhopisů je v době volatility obezřetné a že význam vyváženého portfolia nelze přeceňovat. Zatímco inflace zůstává nad inflačním cílem Federálního rezervního systému, dluhopisy nabízejí přesvědčivou odpověď pro investory, kteří se obávají krachu trhu, zejména kvůli jejich vyšším výnosům ve srovnání s obdobím po globální finanční krizi. S výnosy na úrovni 3,7 % poskytují dluhopisy lepší kompenzaci rizika, což je činí atraktivnějšími než v předchozích letech, kdy průměrný výnos amerických státních dluhopisů činil 2,5 %. Navíc vzhledem k tomu, že reálné sazby zůstávají jedny z nejvyšších za posledních 17 let, mají tvůrci politik větší flexibilitu při zavádění snižování sazeb, což by mohlo dále podpořit ceny dluhopisů.

Na nadhodnoceném akciovém trhu představují dluhopisy poměrně atraktivní alternativu. Jejich relativní výnos je činí atraktivními v prostředí, kde jsou výnosy akcií nejisté. Během volatility trhu navíc dluhopisy slouží jako bezpečná aktiva, která nabízejí stabilitu a lepší výnosy, což zvyšuje účinnost jejich zajištění.

Investoři by však měli být opatrní, pokud jde o dobu trvání, protože pokud se krize nenaplní, výnosy státních dluhopisů by mohly vzrůst, což by představovalo hrozbu pro pozice s dlouhou dobou trvání.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenost 07.08.2024 10:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/proc-dluhopisy-znovu-ziskavaji-svou-zajistovaci-silu/
KategorieDluhopisy, investice
AutorAlthea Spinozzi
guidhttps://roklen24.cz/?p=161814
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.