Direct pojišťovna expanduje do Polska

Direct pojišťovna se chystá k významnému kroku – expanzi do zahraničí. Prvním cílem této společnosti je Polsko, kde prostřednictvím společnosti Unext portfolio firmy Wefox Insurance.

Expanze do Polska představuje pro Direct pojišťovnu strategický krok k naplnění ambiciózního cíle několikanásobně zvětšit své portfolio v nadcházejících letech. Vstup na polský trh bude realizován převzetím portfolia společnosti Wefox Insurance, které zahrnuje přibližně 400 tisíc klientů a představuje roční pojistné v hodnotě jedné miliardy korun. Tento před časem obdivovaný startup, jehož investory jsou mimo jiné banky Barclays a JP Morgan a který byl spuštěn v roce 2015, se nyní potýká se ztrátami v několika svých provozech. Společnost se naléhavě snaží zmírnit finanční tlaky tím, že uzavírá operace v Německu, nerealizuje podnikání ve Švýcarsku, mírní ztráty ve své italské entitě a prodává právě své portfolio v Polsku. Tyto kroky jsou součástí širší strategie, jejímž cílem je Wefox stabilizovat a zabránit její platební neschopnosti.

Vstup Directu na polský trh bude zpočátku realizován prostřednictvím polské zprostředkovatelské společnosti Unext. Ta je spojena se skupinou Unilink Group, což je jeden z největší distributorů pojištění v regionu střední a východní Evropy, kde je nyní zastoupena již v 7 zemích: v Polsku (pod značkou Unilink), v Bulharsku (pod značkou I&G Insurance Brokers), v Rumunsku a v Moldavsku (pod značkou Safety Broker), v České republice a na Slovensku (pod značkou INSIA) a také v Chorvatsku. Vlastníkem Unilink Group je finančně technologická a pojišťovací společnostAcrisure se sídlem v Grand Rapids, Michigan, USA. Acrisure patří mezi TOP 10 světových pojišťovacích makléřů.

Finanční detaily nebyly zveřejněny, ale odhaduje se, že by se mohlo jednat o částku v řádu jednotek miliard korun. Celá transakce nyní čeká na tradiční schválení příslušných regulačních orgánů.

CEO Direct pojišťovny Michal Řezníček v rozhovoru pro server Forbes prozradil některé detaily celé projektu. „Co do počtu potenciálních klientů je to obrovská země, která je nám nejen geograficky, ale také kulturně blízká. Byť pochopitelně má svá specifika. Například velká část klientů stále ještě platí v hotovosti. A když naopak neplatí, musíte je i tak nadále krýt po dobu jednoho roku, což znamená, že s tím musíte počítat a mít rezervy, protože standardní zhruba desetiprocentní podíl neplatičů tam jistě bude. Na druhou stranu Poláci se brutálně posouvají dopředu. Země investuje, státní správa jim funguje. Polsko má našlápnuto být jedna z vedoucích zemí Evropské unie,“ uvedl pro Forbes Michal Řezníček.

„Začínáme s Polskem, přemýšlíme o Německu. Určitě se nechystáme vstoupit do deseti evropských zemí, spíše se bavím o dvou či třech. Pokud bychom chtěli víc, museli bychom změnit způsob financování, patrně přizvat do firmy investory, a do toho se nám prozatím nechce, protože si chceme držet nezávislost. Určitě nyní nemáme ambici stát se jedním z lídrů trhu, ale chceme být jeho zdravý vyzyvatel, který přináší jednoduchá řešení. Taková, která lidé opravdu chtějí. Prozatím začneme s autopojištěním, ale moc rádi bychom postupně přidali i další produkty. Jsem přesvědčený, že pokud budeme dobře rozumět tomu, co místní lidé potřebují, a s použitím selského rozumu aplikovat to, co u nás, bude to fungovat. Přece jen nejde o raketovou vědu, akorát takové služby za hranicemi zatím nikdo neumí dodat,“ pokračoval pro Forbes Michal Řezníček.


Zařazenost 07.08.2024 15:08:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/pojistny-trh/akvizice-a-fuze/direct-pojistovna-expanduje-do-polska/c:27750/


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.