Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za červen 2024

Publikováno:
7.8.2024
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Domácí průmyslová produkce v červnu znovu meziročně klesla, ale je důležité zmínit, že tento nepříznivý vývoj ovlivnila především vyšší srovnávací základna, a to hlavně ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků. Nejvýrazněji meziročně poklesl opět zpracovatelský průmysl, a to nejvíce v odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Již čtvrtý měsíc po sobě poklesla i výroba motorových vozidel. Tržby z průmyslové činnosti také klesly. Naopak příznivou zprávou je, že hodnota nových průmyslových zakázek zaznamenala růst.“ uvedl vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně klesla o 3,4 %. Zpracovatelský průmysl vykázal, stejně jako v květnu, pokles. Také těžba a dobývání vykázala pokles. Naopak výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu zaznamenaly znovu nárůst.

Meziměsíčně objem produkce zaznamenal růst, a to o 0,7 %, kde se nejvíce dařilo výrobě usní a souvisejících výrobků.

Zpracovatelský průmysl meziročně klesl o 3,9 %. Pokles vykázalo 12 z 22 odvětví, což je ve srovnání s minulým měsícem o něco lepší vývoj. Dvouciferný pokles zaznamenala 2 odvětví, a to výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba strojů a zařízení. Nejvýraznější růst vykázala výroba usní a souvisejících výrobků a výroba oděvů.

Hodnota nových průmyslových zakázek v běžných cenách ve sledovaných odvětvích vykázala meziroční růst o 4,1 %. Zakázky ze zahraničí vzrostly o 4,8 % a tuzemské nové zakázky vzrostly také, a to o 2,8 %. Meziměsíčně byla hodnota nových zakázek vyšší o 6,1 %.

Tržby vykázaly nominální pokles o 2,5 %, který byl dán poklesem tržeb z přímého vývozu o 2,1 % a poklesem tržeb z tuzemska o 3,0 %. Ceny průmyslových výrobců v červnu meziročně vzrostly o 1,0 %.

Průmyslová výroba v Německu v květnu znovu zaznamenala propad, a to o 2,5 %, nicméně pokles byl mírnější ve srovnání s předchozími měsíci. Výhled pro Německou ekonomiku je stále pesimistický, což se negativně promítá také do tuzemské ekonomiky.

Český zpracovatelský sektor se držel i v červenci stále v útlumu. Index nákupních manažerů (PMI podle S&P Global) klesl z červnových 45,3 na červencových 43,8 bodu. Jedná se o signál, že dále klesá zdraví zpracovatelského sektoru. Provozní podmínky v českých zpracovatelských firmách se zhoršily, a to nejrychleji od ledna 2024. Zhoršením zdraví se potýká již dvacet šest měsíců. Nové zakázky ve výrobě znovu poklesly. Firmy dál hlásily slabou poptávku a ostřeji klesly i exportní zakázky, přičemž provozní výdaje stoupaly rychlejším tempem, a to v důsledku zvýšených nákladů na námořní dopravu, energie a surové materiály. Zaznamenán byl také pokles zaměstnanosti, ale tempo oproti předchozímu měsíci nepatrně zmírnilo. Podnikatelé byli nicméně optimističtí ve svých výhledech na budoucí výrobu.

Bariéru růstu firem nadále představují nedostatečná poptávka i nedostatek zaměstnanců.

Společně s údaji za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje za stavebnictví, k nimž vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v červnu meziročně opět klesla, a to o dost výrazněji něž v předchozím měsíci. Pokles byl způsoben dvouciferným poklesem produkce jak v pozemním, tak i v inženýrském stavitelství. Výhled se naopak mírně zlepšil, jelikož důvěra podnikatelů ve stavebnictví vzrostla. Ve srovnání s minulým měsícem očekává méně podnikatelů růst cen stavebních prací.“

Stavební produkce v červnu meziročně klesla o 10,2 %, jelikož produkce v pozemním stavitelství klesla o 10,4 % a i inženýrské stavitelství kleslo o 10,0 %.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostlo o 9,3 % na 2 704 bytů, a i počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 10,5 % na 2 704 bytů.

Stavební úřady vydaly meziročně o 1,9 % méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota také klesla o 5,6 % na 41,2 mld. Kč.

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví se v červenci 2024 meziměsíčně mírně zlepšilo, na hodnotu -10,0. Ve srovnání s červnem se podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou mírně snížil, a to po čtyřech měsících. Podíl podnikatelů očekávajících v období příštích tří měsíců pokles stávajícího počtu zaměstnanců se oproti červnu snížil. Očekávání ohledně vývoje cen stavebních prací v období příštích třech měsíců se v porovnání s předchozím měsícem mírně snížilo. Meziročně je důvěra podnikatelů ve stavebnictví vyšší.

Bariérami růstu ve stavebnictví jsou nadále nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.



Zařazenost 07.08.2024 14:08:00
ZdrojMPO.cz - Průmysl
Originálmpo.cz/cz/prumysl/komentar-k-vyvoji-prumyslu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum...
AutorOdbor ekonomických analýz
guid282501
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.