Bankovní asociace zhoršila letošní výhled ekonomiky, čeká růst 0,9 pct.

Česká bankovní asociace (ČBA) zhoršila výhled české ekonomiky. Letos očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) 0,9 procenta, v květnu předpokládala hospodářský růst 1,4 procenta. Za zhoršením výhledu jsou slabý růst hospodářství v prvním pololetí i negativní vývoj v zahraničí, uvedla dnes ČBA v nové prognóze. Odhad letošní průměrné inflace ponechala asociace na 2,3 procenta.

Podle údajů o HDP v prvním a druhém čtvrtletí nenaplnila česká ekonomika očekávání, když zotavování bylo pouze pozvolné. V prvním čtvrtletí HDP mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 procenta, ve druhém o 0,3 procenta. Českému hospodářství nepomáhá ani zahraniční vývoj. "Zotavování německé ekonomiky se zadrhlo, opět se výrazněji zvýšily obavy z recese v USA a řada rizik přetrvává, i co se týče vývoje v Číně. Také vstup do druhé poloviny roku dle předstihových ukazatelů příliš optimistické vyhlídky nepředznamenává. To vše vedlo k přehodnocení odhadů růstu tuzemské ekonomiky zpět pod jedno procento," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Prognóza předpokládá, že českou ekonomiku letos potáhne zejména spotřeba domácností. Po dvou letech poklesu by se letos měla zvýšit o 2,2 procenta. Přispěje k tomu zejména návrat k růstu reálných mezd, které by se letos měly zvýšit o 4,4 procenta. Vládní spotřeba by se letos měla zvýšit o tři procenta, investice by měly stagnovat i s ohledem na cyklus čerpání peněz z fondů Evropské unie.

Nezaměstnanost sice podle ČBA letos vzroste na 3,8 procenta z loňských 3,6 procenta, nadále bude patřit k nejnižším v EU. Trh práce je tak podle asociace nadále v situaci, kdy má řada zaměstnavatelů potíže najít vhodné zaměstnance.

Inflace by letos měla dosáhnout průměrné hodnoty 2,3 procenta po loňských 10,7 procenta. Pod kontrolou zůstane růst spotřebitelských cen i v příštím roce, kdy prognóza ČBA čeká průměrnou inflaci 2,2 procenta. Rizikem pro inflační vývoj je podle asociace stále zrychlený růst cen služeb a také možný dopad konfliktů na Ukrajině a na Blízkém východě.

Česká národní banka (ČNB) bude podle asociace pokračovat ve snižování úrokových sazeb ze současných 4,5 procenta. Na konci letošního roku prognóza očekává základní úrokovou sazbu 3,75 procenta, v příštím roce klesne na 3,5 procenta. Část analytiků sice očekává příští rok výraznější snížení sazeb, nepůjdou ale podle nich pod tři procenta.

Průměrný kurz koruny by měl letos být 25,08 Kč/EUR, na konci roku by se podle asociace mohl dostat mírně pod hranici 25 korun za euro. V příštím roce česká měna posílí, průměrný kurz asociace očekává 24,66 Kč/EUR.

Deficit hospodaření státu odhaduje letos ČBA na 2,7 procenta HDP po loňských 3,5 procenta HDP. K poklesu deficitu podle ČBA přispěly odeznění jednorázových výdajů spojených s kompenzacemi vysokých cen energií, mírné oživení tuzemské ekonomiky a dopady konsolidačního balíčku. V příštím roce očekává asociace snížení deficitu na 2,3 procenta HDP.


Zařazenočt 08.08.2024 10:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/6012802/bankovni-asociace-zhorsila-letosni-vyhled-ekonomiky-ceka-rust-09-pct...
KategorieEkonomika
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.