Trhy překvapila americká data. Akcie rostly společně s dolarem

Trhy překvapila americká data. Akcie rostly společně s dolarem

Kryštof Král
08:23 9. srpna 2024

Klíčové body

  • V České republice v červenci vzrostl podíl nezaměstnaných osob na 3,8 %.
  • Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA klesly.
  • Akcie i drahé kovy si připsaly jednotky procent, dolar mírně posílil.
Zdroj: Depositphotos

Podíl nezaměstnaných osob v české ekonomice v červenci vzrostl z 3,6 na 3,8 %, což bylo v souladu s konsenzem. Měnový pár EURCZK na to nijak zvlášť nereagoval a celý den se pohyboval do strany. Tradičně totiž nezaměstnanost za červenec mírně roste vzhledem k letnímu měsíci a menší aktivitě firem. Také to má souvislost s koncem školního roku. Mnoho absolventů tak vyčkává s nástupem do zaměstnání na podzim. Slabý vliv na kurz proto přikládáme sezónnosti, i přes odhad průměrně vyšší nezaměstnanosti, než je tomu v roce 2023, která by se pro tento rok mohla pohybovat okolo zmíněných 3,8 %.

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA klesly nejvíce za téměř rok. jejich počet klesl za minulý týden o 17 000 na 233 000. Tento překvapivý výsledek zmírňuje obavy z nad očekávání horších výsledků trhu práce. Pokles žádostí byl pro trhy lehce uklidňující s ohledem na dřívější zprávy o ochladnutí amerických firem v přijímání nových zaměstnanců a růst míry nezaměstnanosti čtvrtý měsíc za sebou. Právě tyto znepokojivé informace přispěly k výprodeji na světových trzích, což zvýšilo pravděpodobnost snížení sazeb Fedem. Vzhledem k minulým a včerejším datům je velmi důležité sledovat zprávy z amerického trhu práce, jelikož mohou mít důsledky právě na změnu v politice Fedu.

Na trzích včerejší americká data vyvolala býčí náladu a akciové indexy si po výprodeji připsaly jednotky procent. V případě Nasdaqu i S&P 500 přes 2 %. Rostlo také zlato, ropa či německý index DAX. Co se týče forexu, lokální páry jako EURCZK či USDCZK mírně posilovaly, ale byla to spíše křivka do strany. Nejsilnější pár byl GBPCZK, který zaznamenal po 7 dnech oslabování první posilovací svíčku a připsal si okolo 0,30 %. Americký dolar po zprávách posílil, hlavně proti euru. To se ale v pozdních odpoledních hodinách zkorigovalo z velké části zpět nad 1,0900 EURUSD.

Dnes se dozvíme meziroční inflaci za červenec v Německu a Itálii. Odpoledne nás čeká zpráva dne, a to tentokrát z Kanady o nezaměstnanosti, konkrétně míry nezaměstnanosti a zaměstnaneckých změn. Konsenzus předpokládá mírný růst a to z 6,4 % na 6,5 %. I přes to, že se jedná o zprávu z Kanady, očekáváme nepřímý vliv i na ostatní páry s americkým dolarem.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0922 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,15 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0889 do 1,0969 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,26 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,13 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,21 až 25,32 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,00 do 23,23 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, Apollo

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopá 09.08.2024 08:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trhy-prekvapila-americka-data-akcie-rostly-spolecne-s-dolarem/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorKryštof Král
guidhttps://roklen24.cz/?p=162004
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.