Situace v průmyslu zůstává složitá

Čekání na dobré zprávy z průmyslu se dále prodlužuje. Čtěte celý komentář ekonoma Víta Hradila.

Situace v průmyslu zůstává složitá

9. 8. 2024 Autor: Vít Hradil

Objem tuzemské průmyslové výroby v průběhu června meziměsíčně vzrostl o 0,7 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 3,4 %. Oproti tržnímu očekávání se jedná o poměrně výrazné zklamání. Hodnota nových zakázek meziročně narostla o 4,1 %, přičemž více jich dorazilo jak z tuzemska (2,8 %) tak i ze zahraničí (4,8 %). Průměrný evidentní počet zaměstnanců v průmyslu meziročně klesl o 2,1 %, jejich průměrná hrubá mzda pak vzrostla o 3,5 %.

V rámci zpracovatelského průmyslu reportuje největší meziroční nárůst produkce odvětví výroby usní (14,6 %), výroby oděvů (13,7 %), výroby papíru a výroby chemických látek (shodně 5,9 %). Propad naopak hlásí výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (-28,8 %), výroba strojů a zařízení (-12,2 %) či výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství (-9,2 %). S přihlédnutím k vahám jednotlivých odvětví v celkovém průmyslovém výkonu přispěla nejvíce kladným směrem výroba elektřiny, plynu a tepla (příspěvek 0,3 procentního bodu), naopak směrem dolů celkový výsledek stahovala hlavně výroba motorových vozidel (-1,6pb).

Meziměsíčně mezi zpracovateli nejsvižněji narostla výroba usní (15,7 %), výroba základních farmaceutických výrobků (10,1 %) a výroba ostatních dopravních prostředků (5,5 %), pokles naopak hlásí výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (-8,5 %), výroba nápojů (-7,8 %) či kategorie ostatní zpracovatelský průmysl (-2,5 %).

Pozitivně na rozdíl od průmyslu překvapila statistika zahraničního obchodu, která v červnu vykázala přebytek na úrovni 29,3 mld. Kč, čímž znatelně překonala tržní odhad (15,8 mld. Kč) i květnový výsledek (11,9 mld. Kč). Pozitivní vliv na celkovou bilanci měl obchod s motorovými vozidly (+55,9 mld. Kč), opačným směrem pak působily základní kovy (-15,5 mld. Kč)

Čekání na dobré zprávy z průmyslu se dále prodlužuje. Zápornou meziroční statistiku sice není radno přeceňovat, jelikož ji zkresluje efekt zvýšené srovnávací základny z loňského června, který se speciálně automobilkám abnormálně vydařil, příliš pozitivně ovšem nevyznívají ani další srovnání. Po zoufalém květnu došlo meziměsíčně jen ke kosmetickému zlepšení a od začátku letošního roku průmysl zůstává v červených číslech, když prozatím stačil klesnout o 0,5 procenta. Oproti výkonu z před-pandemického ledna 2020 pak zaostává o 0,6 procenta a momentálně produkuje zhruba stejně jako v polovině roku 2017, tedy před těžko uvěřitelnými 7 lety. Vyhlídky do blízké budoucnosti navíc ani nedávají velkou naději na výraznější zlepšení. Předstihové indikátory svorně ukazují na další ochlazování celého sektoru, který se potýká s nedostatečnou poptávkou. Ta pravděpodobně v dohledné době nepřijde z Německa, jehož průmyslový sektor zůstává na sestupné trajektorii. Oživení by mohlo dorazit teprve s obnoveným růstem spotřebitelské poptávky, který ovšem dosud zaostává za očekáváními, poklesem evropských úrokových sazeb či zotavením ekonomiky Číny, která právě pro Německo představuje důležité odbytiště. Nic z toho ovšem nenastane okamžitě a minimálně pár dalších měsíců bude patrně v průmyslu obtížných. Letošní rok tak nejspíše zakončí v červených číslech, přičemž realisticky se jeví pokles o zhruba 1 procento.

Zobrazit celý disclaimer

Odebírejte makroekonomické novinky od Víta Hradila

Neplatný formát emailu

Přihlášením k newsletteru budeme zpracovávat Vaše osobní údaje. Více informací o způsobu zpracování osobních údajů najdete zde.


Zařazenopá 09.08.2024 00:08:00
Zdrojcyrrus.cz Blog
Originálcyrrus.cz/blog/vit-hradil/prumysl-srpen-situace
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.