Bude tohle začátek recese?

Bude tohle začátek recese?

Petr Lajsek
15:01 9. srpna 2024
Zdroj: Depositphotos

Pondělní panika na akciových trzích způsobila jedny z největších výplachů od roku 2020. Fatální ránu trhům zasadila data z americké ekonomiky z minulého týdne. Data průmyslového PMI byla nejslabší od minulého června a nezaměstnanost pak nečekaně vystoupala na 4,3 %. Trh práce je v USA tak nejslabší od konce roku 2021. Mírné oslabení trhu práce sice bylo cílem americké centrální banky v boji s inflací, nyní se však zdá, že se Fedu vymkla situace z rukou. Investoři se tak obávají o nástup recese v USA a na zářijovém zasedání Fedu dokonce predikují snížení sazeb o 50 bazických bodů, tedy dvojnásobek původních předpokladů. Takový krok by asi trhy poslal ještě níže, jelikož by víceméně potvrdil, že se Fedu vymkla situace z rukou. Jsou však také obavy vůbec na místě? Byla reakce investorů přehnaná? Co nyní od trhů očekávat?

Výprodeje na trzích mohou dále pokračovat, což možná očekává i legendární Warren Buffett. Jeho společnost Berkshire Hathaway během druhého kvartálu vyprodala akcie za 75 miliard dolarů, většina pak ve formě akcií Apple. Buffett tak nyní sedí na rekordní sumě 277 miliard dolarů v hotovosti. Za poslední tři kvartály tak Buffett zlikvidoval téměř polovinu svého podílu ve společnosti Apple. Jak tento výprodej legendární věštec z Omahy odůvodnil? A může za tím být něco více? Fanoušky Apple však může částečně uklidnit, že Apple je pro Buffetta stále největší položkou portfolia. Část trhu se táže, zda Buffet opět potvrzuje svou legendární pozici mezi investory, nebo zda je již trochu mimo, jelikož technologiím vlastně příliš nerozumí? Jaký je váš názor?

Červená vlna během pondělí ovládla zejména japonské a korejské trhy. Na japonském indexu Nikkei 225 pak zavládla doslova apokalypsa – index odepsal 12,5 %. Pondělek nakonec byl druhým nejhorším dnem v historii japonského indexu – při “černém pondělí” v roce 1987 hodnota indexu padala dokonce o 14,9 %. Co stálo za pádem japonských akcií? Proč zrovna ony tak výrazně korigovaly? Výrazný výplach pak prodělaly i kryptoměny. Bitcoin odepsal téměř 25 %, když od pátku spadl z 65 tisíc dolarů pod hranici 50 tisíc. Co čekat u bitcoinu v následujících dnech? Podíváme se také na ethereum, jehož vývoj po schválení ETF není příliš povedený. Co stojí za tak velkým výprodejem etherea? A může letos následovat bitcoin na historické maximum? Odpověď naleznete v dnešním dílu Investičního Mementa!

Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 81. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenopá 09.08.2024 15:08:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/bude-tohle-zacatek-recese/
KategorieInvestice, investice
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=162061
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.