VAROVÁNÍ – Pozor na nabídky k zápisu do rejstříků či katalogů, které připomínají oficiální dokumenty státu!

Publikováno:
9.8.2024
Autor:
Odbor živností a spotřebitelské legislativy

Především začínající živnostníci by si měli dát pozor na tzv. „katalogové podvodníky“, jejichž automaty zasílají do datových schránek živnostníkům nabídky k zápisu do neoficiálních rejstříků či katalogů, z nichž pro živnostníka neplyne žádná výhoda, obvykle pouze závazek platit. Tito odesílatelé systematicky uvádějí živnostníky v omyl, používají prvek překvapení.


Ministerstvo průmyslu a obchodu, které plní působnost Živnostenského úřadu ČR, každým rokem upozorňuje živnostníky na praktiky tzv. „katalogových šmejdů“, resp. problém „katalogových podvodů“. V letošním roce v této osvětě pokračuje a důrazně varuje živnostníky, aby si před tím než přistoupí k úhradě podezřelých faktur, které jim přijdou do jejich datové schránky spolu s dopisem odesílatele (např. „Česká komora živnostníků“, „Rejstřík obchodu a živností“, „Portál ekonomických subjektů“) mnohdy s prvky připomínajícími písemnost od státu, tento krok rozmysleli, zaslanou písemnost důkladně přečetli a vzali na vědomí, že se nejedná o žádnou povinnost živnostníka se do takové evidence zapsat, stát ani živnostenský zákon jim totiž nic podobného neukládá. K evidenci živnostníků slouží v České republice pouze oficiální Živnostenský rejstřík. Ten je jenom jeden a vedení živnostníků v něm je navíc zcela zdarma.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Digitální a informační agenturou ČR a Úřadem pro ochranu osobních údajů uskutečnilo v tomto roce několik jednání s Policií ČR a Nejvyšším státním zastupitelstvím ČR, jejichž smyslem byly i výzvy k zakročení proti klamavým praktikám, naplňují-li skutkovou podstatu konkrétního trestného činu. Nejedná-li se v daném případě o trestnou činnost, upozorňuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, že se v konkrétním případě může jednat ve veřejnoprávní, resp. správní rovině např. o přestupek na úseku podnikání, jehož se právnická nebo podnikající fyzická osoba dopustí (bez ohledu na formu zavinění) tím, že uvede na obchodní listině údaje, které jsou způsobilé vyvolat klamavý dojem. Nejedná se tedy vyloženě o přestupek podvodu, k naplnění této skutkové podstaty postačuje již vyvolání pouhého klamavého zdání na obchodní listině – typicky záměrná podobnost takové obchodní listiny s oficiálními dokumenty státu. Za tento přestupek může být obviněnému uložena pokuta až do výše 50 000 Kč. Spolu s pokutou mu může být uložen i správní trest zákazu činnosti do 1 roku.

Pro úplnost Ministerstvo průmyslu a obchodu podotýká, že např. v Německu byly obchodní praktiky spojené s nabídkami na zápis do neoficiálních obchodních rejstříků či katalogů, označeny německými soudy za klamavé, nezákonné, v rozporu s právem nekalé soutěže.

Shrnutí:

Co je katalogový podvod?

Katalogový podvod představuje podvodné jednání iniciované podvodnou společností, jehož adresátem je široké spektrum subjektů (typicky jimi však bývají drobní podnikatelé) a které směřuje k získání zcela neadekvátních poplatků za služby s mizivou přidanou hodnotou prostřednictvím využívání nekalých praktik, jejichž cílem je skrýt adresátovi pravou podstatu právního úkonu. Konkrétní podoba katalogového podvodu bývá různá. Obětí katalogového podvodu je tedy možné se stát vyplněním a podepsáním formuláře, zaplacením faktury či podpisem dokumentu, který velmi zdařile napodobuje oficiální dokumenty státních úřadů.

Co dělat?

Pokud krátce po zápisu živnostníka do živnostenského rejstříku, resp. po ohlášení živnosti dostane živnostník dopis, v němž je vyzván k zaplacení poplatku za zápis do jakési „evidence“ či „rejstříku“, pak se zpravidla jedná o „zastřenou“ nabídku soukromého subjektu na uzavření zpravidla zcela nevýhodné smlouvy (podmínky či vysvětlení, že jde o jakousi nabídku jsou obvykle napsány velmi drobným písmem na úkor zbývajícího textu, který vypadá jako dopis od státu, často opatřený razítky). Doporučení pro živnostníky tedy je: V žádném případě neplaťte takové faktury!



Zařazenopá 09.08.2024 12:08:00
ZdrojMPO.cz - Podnikání
Originálmpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/aktualni-informace/varovani-_-pozor-na-nabidky-k-zapisu-d...
AutorOdbor živností a spotřebitelské legislativy
guid282541

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.