Škola v ulici 5. května se bude rok rekonstruovat

12.08.2024 - Původní tři etapy rekonstrukce se jabloneckému magistrátu podařilo spojit v jeden velký stavební projekt. Kvůli jeho realizaci se na celý školní rok včetně prázdnin uzavřela Základní škola v ulici 5. května, která tak projde celkovou rekonstrukcí interiéru.

Náklady na rozsáhlou stavbu lehce překročí 66 mil. korun včetně DPH, na část modernizace školy má město v programu ITI Liberec – Jablonec nad Nisou alokovaných 25,5 mil. korun. Žádost o dotaci podá na přelomu srpna a září.

Na začátku město zamýšlelo jen rozšířit kapacitu a provést rekonstrukci prostor, které využívá pro svou práci Montessori oddělení. V roce 2022 pak město předložilo do programu ITI Liberec – Jablonec nad Nisou projektový záměr na modernizaci některých učeben a související řešení bezbariérovosti ZŠ 5. květen. „Při prohlídce budovy a po debatách s oddělením školství i vedením školy jsme došli k závěru, že musíme projektově připravit k rekonstrukci i zbývající část budovy. A tak vznikla 3. etapa,“ říká jablonecký náměstek pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík, který však se svými spolupracovníky pojal pochybnost, že by na realizaci jednotlivých etap stačily pouze letní prázdniny. „A tak po dohodě se školou i s pracovníky magistrátního oddělení školství se nám podařilo najít řešení, jak na celý školní rok a oboje prázdniny objekt předat stavbařům a všechny tři etapy sloučit do jedné,“ říká náměstek primátora.

„Výuka ve škole nebude ohrožená. Součástí ZŠ 5. května je také budova v Sokolí ulici, kde bylo dosud odloučené pracoviště MŠ Lovecká. To bylo možné zrušit, a do uvolněných prostor i do školní družiny se nastěhuje 2. stupeň z budovy v ulici 5. května. Třídy Montessori najdou azyl na celý školní rok v internátu Střední školy služeb a řemesel v jablonecké Smetanově ulici,“ popisuje náhradní prostory pro školní rok 2024/2025 Radka Poprová z oddělení přípravy a realizace investic jabloneckého magistrátu. Podmínkou stěhování do budovy v Sokolí byla výměna oken. Ta v těchto dnech probíhá a vyjde městský rozpočet na 3,3 mil. Kč

Cílem roční stavby je kompletní rekonstrukce školy v 5. květnu, ta se týká všech vnitřních rozvodů, podlah, omítek, podhledů, větrání, nové budou toalety i šatny. Práce pak završí vybavení moderním nábytkem. Rekonstrukce školy by měla být hotová do konce srpna 2025, přičemž po tomto datu ještě mohou pokračovat úpravy okolí budovy.

„Na dvoře školy by měl vzniknout malý amfiteátr, nově řešené budou i vstupy pro žáky,“ vysvětluje náměstek Chuchlík. Podle jeho slov nyní kancelář architektů města (KAM) intenzivně pracuje na podobě předprostoru školy: „Přístupy do školy budou bezbariérové, celá plocha před hlavním vchodem bude předlážděná, uvažuje se o vhodně zeleni i o úschovně kol. Před hlavní vchod už nebude možné vjíždět automobily,“ popisuje Pavlína Müllerová z KAM.

V současné době je před školou možné poněkud divoké parkování, které využívají jak zaměstnanci, tak veřejnost. Nebezpečný je tento stav hlavně ráno, kdy děti do školy přicházejí a část jich přiváží rodiče. „Abychom eliminovali bezpečnostní problémy, vytvoříme před školou K + R záliv,“ uzavírá náměstek Jakub Chuchlík.

Část projektu, která je tzv. druhou etapou celkové rekonstrukce, se týká modernizace směřující k vylepšení způsobu a podmínek vzdělávání. „Předmětem modernizace jsou odborné učebny – školní dílny, přírodních věd, jazyků, IT a robotiky včetně kabinetů a skladů, modernizace školní kuchyňky a sborovny. Součástí projektu je i zajištění bezbariérovosti – tu splní výtah, příjezdové rampy a bezbariérová WC,“ vypočítává Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací.


Zařazenopo 12.08.2024 14:08:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=238&clanek=43022

Související témata

Rozpočet příští rok | Windows 8
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.