Odhad sklizně obilovin a řepky k 15. červenci je oproti červnovému nižší

Odhad sklizně základních obilovin a řepky v Jihočeském kraji k 15. červenci dává oproti červnovému horší výsledky. Z jednotlivých druhů základních obilovin se oproti červnu mírně vylepšila pouze prognóza sklizně žita, ovsa a tritikale. Ve srovnání s loňským rokem aktuální odhad sklizně potvrdil horší úrodu základních obilovin celkem a výrazně nižší produkci řepky. Naproti tomu meziročně podstatně vyšší je odhadovaná sklizeň hrachu polního na zrno a máku.

Sklizeň základních obilovin a řepky v Jihočeském kraji se podle červencového odhadu očekává druhá nejnižší od roku 2014. Nižší ve srovnání s průměrem sklizně za předchozí desetiletí je i odhad sklizně jednotlivých druhů základních obilovin s výjimkou tritikale a ovsa, jehož úroda se podle odhadu předpokládá druhá nejvyšší od roku 2000.

Červencový odhad zahrnoval také odhad sklizně hrachu polního na zrno a máku. Oproti loňsku se jejich letošní úroda očekává výrazně vyšší a zapisuje se do dvacetileté časové řady sklizně jako nejvyšší u hrachu polního na zrno a třetí nejvyšší u máku.

Tab. 1 Odhad sklizně zemědělských plodin v Jihočeském kraji k 15. červenci 2024
Tab. 1 Odhad sklizně zemědělských plodin v Jihočeském kraji k 15. červenci 2024

Zemědělci v Jihočeském kraji podle červencového odhadu výnosů a sklizně předpokládají, že letos sklidí o 6,0 % základních obilovin méně než loni. Za poklesem sklizně stojí horší hektarový výnos a úbytek osevních ploch. Nižší se očekává i sklizeň většiny jednotlivých druhů základních obilovin.

Pšenice seté ozimé, naší nejrozšířenější plodiny, která se letos pěstuje na prakticky stejné ploše jako loni, se kvůli horšímu výnosu sklidí o 6,7 % méně. Pšenice setá jarní se ve srovnání s ozimou pěstuje jen okrajově. Letos se jí vinou dvoutřetinového úbytku ploch sklidí podle odhadu necelá polovina loňského objemu. Odhad celkové produkce pšenice je vlivem horšího výnosu a poklesu ploch ve srovnání s předchozím rokem o 7,5 % nižší a ve srovnání s posledním desetiletím podprůměrný.

Sklizeň ječmene ozimého, který je v kraji druhou nejrozšířenější obilovinou se podle červencového odhadu oproti loňsku propadla o pětinu kvůli menším plochám, a především vinou nízkého výnosu. Ječmene jarního se podle odhadu sklidí o 5 % méně než loni kvůli podstatně menší osevní ploše. Odhadovaná celková sklizeň ječmene je kvůli nejhoršímu výnosu za posledních deset let a kvůli úbytku ploch nejnižší od roku 2000.

Graf Osevní plochy a sklizeň vybraných zemědělských plodin v letech 2016–2023
a odhad sklizně k 15. červenci 2024 v Jihočeském kraji

Graf Osevní plochy a sklizeň vybraných zemědělských plodin v letech 2016–2023 a odhad sklizně k 15. červenci 2024 v Jihočeském kraji

Odhadovaný výnos žita je sice ve srovnání s loňským lepší, ale sklizeň se očekává meziročně poněkud nižší. Na vině je omezení jeho ploch na druhou nejmenší hodnotu od roku 2000, kvůli které je i očekávaná sklizeň žita druhá nejnižší v historii kraje.

Naproti tomu sklizeň ovsa v kraji se očekává druhá nejvyšší od roku 2000 zásluhou rozšíření jeho ploch proti minulému roku o více než pětinu a díky nadprůměrnému výnosu. Ve srovnání s loňskou sklizní je odhad téměř o 60 % vyšší.

Odhadovaná sklizeň řepky, která je v kraji druhou nejpěstovanější plodinou po pšenici ozimé, se podle odhadu propadla meziročně téměř o 20 % a je druhá nejnižší za posledních deset let. Za horší sklizní stojí jak úbytek ploch, tak slabší výnos (druhý nejnižší za poslední desetiletí).

Druhý letošní odhad sklizně zahrnuje také výnosy hrachu polního na zrno a máku. Jihočeští zemědělci předpokládají výnosy obou těchto plodin proti loňsku vyšší. A to spolu s rozšířením ploch hrachu polního na zrno o 5 % a máku o více než čtvrtinu zajistí nárůst sklizně hrachu o čtvrtinu a máku téměř o polovinu. Odhadovaná sklizeň hrachu polního na zrno je nejvyšší za posledních dvacet let a úroda máku třetí nejvyšší.

Jihočeský kraj se v regionálním srovnání umístil v pomyslném žebříčku krajů podle objemu odhadované sklizně ovsa a tritikale na prvním místě, v produkci pšenice a žita na třetím místě, v produkci ječmene na pátém místě a podle odhadované sklizně řepky na druhém místě. Ve sklizni hrachu polního na zrno a máku se zařadil na šesté místo. To vše koresponduje s jeho umístěním podle výměry sklizňových ploch.

  • Odhad sklizně obilovin a řepky k 15. červenci je oproti červnovému nižší (celý kometář v PDF)
  • Tab. 1 Odhad sklizně zemědělských plodin v Jihočeském kraji k 15. červenci 2024

Další informace:

  • Odhady sklizní - červenec 2024
  • Odhady sklizně - operativní zpráva - k 15. 7. 2024
  • Odhad sklizně vybraných zemědělských plodin podle krajů k 15. 7. 2024
  • Odhad výnosu sklizně vybraných zemědělských plodin podle krajů k 15. 7. 2024

Zařazenopo 15.07.2024 00:07:00
ZdrojČSÚ - Jihočeský
Originálcsu.gov.cz/jhc/odhad-sklizne-obilovin-a-repky-k-15-cervenci-je-oproti-cervnovemu-nizsi

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.