ERÚ zahájil veřejné konzultace k Metodice cenové regulace pro VI. regulační období

02.09.2024, aktualizováno 02.09.2024
  • Oddělení kanceláře Rady
  • Média
  • Tisková zpráva

Návrh metodiky cenové regulace stanoví základní pravidla, kterými se ve střednědobém horizontu řídí hospodaření regulovaných společností v energetice – provozovatelů přenosové a přepravní soustavy, distribučních soustav, dále operátora trhu, Elektroenergetického datového centra, povinně vykupujících a dodavatelů poslední instance. Aktuálně je předmětem konzultací návrh metodiky pro VI. regulační období, které poběží od roku 2026 do roku 2030.

VI. regulační období bude charakterizovat především transformace energetiky. Potřebu změn, které probíhají dlouhodobě, nyní urychluje aktuální geopolitická situace.

„Příklon k obnovitelným zdrojům energie a decentralizace energetiky vyvolávají nové požadavky na investice do energetických soustav. Ze zákona totiž provozovatelé soustav musí zabezpečit spolehlivost a bezpečnost dodávek energie a úřad jim pro to musí zajistit podmínky. Předpokládané investice se budou v nadcházejících letech pohybovat v řádu desítek miliard korun každý rok,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Do budoucna je třeba navýšit nejen kapacitu elektrických sítí pro připojování nových zdrojů, ale také posílit jejich flexibilitu, aby si sítě dokázaly poradit s čím dál většími výkyvy ve výrobě energie, což předpokládá zavádění nových technologií v oblasti jejich provozu i řízení. Společně s digitalizací energetiky pak nabývá na důležitosti zajištění kyberbezpečnosti.

Podstatný vliv má dekarbonizace, a to nejen v oblasti elektroenergetiky, ale i v plynárenství, kde je plánován postupný přechod na nízkoemisní plyny. V případě plynárenství se ERÚ musí zároveň vypořádat se zásadními změnami v tocích plynu, ke kterým dochází v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Ačkoliv ERÚ navrhuje metodiku cenové regulace pro VI. regulační období jako proinvestiční, základní parametr váženého průměrného nákladu kapitálu (WACC) by se měl změnit jen minimálně.

„Navrhujeme zavést nový prvek motivační cenové regulace, kdy budou regulované společnosti muset plnit řadu konkrétních cílů. Jedním z nich jsou například dodatečné investice do efektivnějšího provozu soustav nebo realizace investic vedoucích ke snížení technických ztrát a rozšiřování digitalizace a automatizace,“ vysvětluje Stanislav Trávníček.

Konzultační proces k návrhu budoucí metodiky cenové regulace, který je včetně dokumentů veřejně přístupný na webových stránkách ERÚ, zahájil úřad 31. srpna 2024. Připomínky je možné zasílat do 20. listopadu 2024. Následující měsíc, tedy do 20. prosince 2024, proběhne veřejné projednání zaslaných připomínek. Finální podoba metodiky bude zveřejněna do konce února 2025 a účinnosti nová pravidla nabydou k 1. lednu 2026.

Tisková zpráva
Typ: pdf
Velikost: 196.83 KB
Aktualizováno:
Stáhnout

Zařazenopo 02.09.2024 07:09:16
Vydáno
ZdrojERÚ
Origináleru.gov.cz/eru-zahajil-verejne-konzultace-k-metodice-cenove-regulace-pro-vi-regulacni-obdobi
AutorMichal Kebort
guid11544

Související témata

Rozpočet příští rok
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.