Premiér Fiala v Brně otevřel nové gymnázium a představil vzdělávací aktivity v rámci projektu Česká cesta do vesmíru

Premiér Petr Fiala se první školní den v pondělí 2. září 2024 zúčastnil spolu s ministrem školství Mikulášem Bekem a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem, slavnostního otevření přírodovědného gymnázia v Brně. Předseda vlády poté v brněnském planetáriu vystoupil na konferenci projektu Česká cesta do vesmíru, kde představil aktivity na podporu vzdělávání nejmladší generace. Cílem je prostřednictvím vzdělávacích, osvětových a popularizačních aktivit podnítit jejich zájem o studium a kariéru zejména v technických a přírodovědných oborech.

Gymnázium s chemickým zaměřením v ulici Pionýrská otevírá první tři třídy pro 90 studentů. V dalších letech budou počty narůstat do finální podoby - na 5 tříd v ročníku, tedy celkem 20 tříd s kapacitou gymnázia 700 žáků. Kraj chce gymnáziem zvýšit kapacitu škol s ohledem na nárůst počtu studentů kvůli demografické křivce. Poptávka je právě po gymnáziích.

Otevření nového přírodovědného gymnázia v Brně je výbornou zprávou. Jihomoravský kraj se potýká s nedostatkem kapacit na středních školách a poptávka studentů je vysoká právě po studiu na gymnáziích a lyceích. Dáváme tak studentům lepší šanci na kvalitní vzdělání a budoucí uplatnění. Gymnázium výborně navazuje jak na profilaci brněnských univerzit, tak na poptávku inovativních firem v našem kraji," uvedl premiér Fiala.

Nové gymnázium zřizované Jihomoravským krajem vzniklo v Brně po třiceti letech. Je součástí Střední průmyslové školy chemické ve Vranovské ulici. Na obsahové koncepci přírodovědného gymnázia se shodli zástupci firem, rektoři tří brněnských vysokých škol a další zástupci akademické sféry. Slavnostního přestřižení pásky se kromě premiéra zúčastnili také ministr školství Mikuláš Bek, ministr životního prostředí pan Petr Hladík, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a další hosté.

Premiér poté v brněnském planetáriu vystoupil na konferenci k národní misi Česká cesta do vesmíru, která byla představena letos v červnu a kromě jiného se soustředí také na vzdělávání žáků a studentů. Cílem je prostřednictvím vzdělávacích, osvětových a popularizačních aktivit podnítit jejich zájem o studium a kariéru zejména v technických a přírodovědných oborech. Vedle ekonomických přínosů podpory české vědy a průmyslu má projekt vyzdvihnout potřebnost technických a přírodovědných oborů a tím inspirovat nejmladší generaci k jejich studiu.

Naše věda i průmysl už teď pociťují nedostatek vzdělaných odborníků, kteří jsou zcela zásadní pro rozvoj hospodářství a Restart Česka. Proto je třeba vést mladé lidi k zájmu o technické obory. Podobně jako v minulosti lety do vesmíru inspirovaly technologické lídry posledních desetiletí, může český vesmírný projekt podnítit zájem o vědu a moderní technologie v nejmladší české generaci. Velkou inspirací a pozitivním vzorem pak může být i náš astronaut Aleš Svoboda,“ říká premiér Petr Fiala.

Ministr dopravy Martin Kupka zde odstartoval výběr mladých kosmických ambasadorů. Pokud projdou několika koly, završí svůj výcvik účastí na akci Zero-G, při níž dvacítka studentů dostane šanci zažít stav beztíže na palubě speciálně upraveného letounu Airbus 310. Během zhruba hodinového letu piloti stroj opakovaně povedou po parabolické dráze tak, že při každé z parabol bude 20 sekund uvnitř letadla panovat stav beztíže jako na palubě kosmické stanice. Jde o nejvěrnější simulaci kosmického letu, jakou lze na Zemi dosáhnout.

Tiskové konference se kromě premiéra a ministra dopravy Martina Kupky zúčastnil ministr školství mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek, koordinátor projektu Václav Kobera či astronaut Aleš Svoboda nebo ředitel brněnského planetária Jiří Dušek.


Zařazenopo 02.09.2024 12:09:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-fiala-v-brne-otevrel-nove-gymnazium-a-predstavil-vzdelava...
KategorieAktuálně
Autorposta@vlada.cz (Vláda ČR)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.