Stav a lov vybraných druhů zvěře v kraji v roce 2023

V jarních kmenových stavech bylo v Jihočeském kraji evidováno téměř 128,6 tis. kusů zvěře. Mezi srstnatou zvěří převládala ze 44,5 % srnčí zvěř, z pernaté zvěře to byly jednoznačně divoké kachny (63,9 %). Odstřeleno bylo celkem 189,2 tis. kusů zvěře, nejčastěji se odstřelem lovila pernatá zvěř – kachny a bažanti.

Jarní kmenové stavy vybraných druhů zvěře se v Jihočeském kraji meziročně zvýšily o 2,8 %, k 31. 3. 2024 představovaly 128,6 tis. kusů zvěře. N a jihu Čech jednoznačně převládala srstnatá zvěř nad pernatou zvěří. Podíl srstnaté zvěře v kraji meziročně stoupl o 1,9 procentního bodu a činil tak 63,1 %. Stejně tak jako v jižních Čechách se stavy zvěře navýšily v dalších šesti krajích, nejvyšší nárůst byl zaznamenán na Královéhradecku (+5,9 %) a Liberecku (+5,0 %). V rámci celého Česka se jarní kmenové stavy zvěře zvýšily o 1,9 %.

Tab. Stav a lov vybraných druhů zvěře v Jihočeském kraji

Při bližším pohledu na strukturu vybraných jarních kmenových stavů zvěře je zřejmé, že na jihu Čech převládala srnčí zvěř, která tvořila 44,5 % z celkového počtu srstnaté zvěře v kraji; její počty zaznamenaly meziroční vzestup (+2,4 %) na 36,1 tis. kusů. Dalšími dvěma početnými skupinami mezi vybranými druhy srstnaté zvěře v kraji byli zajíci, jejichž počet se oproti předchozímu období navýšil (+3,8 %) na 22,2 tis. kusů, a černá zvěř. Jarní kmenový stav černé zvěře meziročně prudce stoupl (+19,7 %) na 11,9 tis. kusů. Na jihu Čech bychom se také mohli setkat s 1,5 tis. kusy mufloní, 3,7 tis. kusy jelení a 5,8 tis. kusy daňčí zvěře. Výraznou část ve struktuře jarních kmenových stavů pernaté zvěře kraje (63,9 %) představovaly divoké kachny, jejichž počet meziročně poklesl (-5,7 %) na 30,3 tis. kusů. Naproti tomu další početná skupina vybraných druhů pernaté zvěře v kraji zaznamenala nárůst svých jarních kmenových stavů – množství bažantů se zvýšilo (+4,4 %) na 17,2 tis. kusů. Podíl Jihočeského kraje na jarních kmenových stavech vybraných druhů zvěře Česka se v mezikrajském srovnání zvýšil o 0,1 procentního bodu na 12,9 % a zůstal třetí nejvyšší. Nejpočetnější stavy byly evidovány ve Středočeském kraji, včetně hl. m. Prahy (18,1 %) a v kraji Jihomoravském (14,6 %).

Od 1. 4. 2023 do 31. 3. 2024 bylo na jihu Čech odstřelem uloveno celkem 189,2 tis. kusů vybraných druhů zvěře, což představuje téměř shodný počet ulovených zvířat jako v předchozím srovnatelném období. Nejčastěji se odstřelem lovila pernatá zvěř – kachny a bažanti. Podíl pernaté zvěře na celkovém počtu odstřelené zvěře v kraji se meziročně snížil o 6,7 procentního bodu a činil tak 70,0 %. V převážné většině krajů Česka se počet odstřelem ulovené zvěře zvýšil; největší nárůst byl vykázán na Pardubicku (+19,9 %). Naproti tomu méně zvěře bylo uloveno pouze na Královéhradecku (-2,1 %) a Karlovarsku (-28,9 %). V rámci celého Česka se počet odstřelem ulovených vybraných druhů zvěře zvýšil o 8,0 %.

V Jihočeském kraji bylo celkem uloveno 132,4 tis. kusů pernaté zvěře. Nejčastějším cílem lovu (z 59,5 %) byly divoké kachny, kterých se ale meziročně odstřelilo o 6,9 % méně. Druhou významnou lovenou skupinou byli bažanti; tady též poklesl počet ulovených kusů, a to o 11,3 %. Naproti tomu výrazně meziročně narostl (+28,5 %) počet ulovené srstnaté zvěře. Srnčí zvěře bylo odstřeleno 15,6 tis. kusů (+13,6 %), jelení 2,9 tis. kusů (+8,5 %) a daňčí 3,4 tis. kusů (+16,5 %). Zvýšil se také odstřel mufloní zvěře (+10,9 %) na 898 kusů a odstřel zajíců (+17,2 %) na 676 kusů. Výrazný meziroční početní nárůst (42,0 %) zaznamenal lov černé zvěře, kdy bylo zastřeleno 33,3 tis. kusů. Jižní Čechy se v porovnání s ostatními kraji podílely druhou největší měrou na celkovém množství odstřelené zvěře v Česku (17,4 %). Nejvíce zvěře bylo uloveno ve Středočeském kraji, včetně hl. m. Prahy (19,0 %).

Graf 1 Jarní kmenový stav a odstřel srnčí zvěře v krajích Česka

Ve srovnání jednotlivých krajů se v jižních Čechách nacházel druhý nejpočetnější jarní kmenový stav srnčí zvěře, vyskytovalo se zde 12,1 % srnčí populace Česka . Rovněž tak vykázal Jihočeský kraj druhý nejvyšší podíl odstřelených kusů srnčí zvěře (12,5 %).

Graf 2 Jarní kmenový stav a odstřel černé zvěře v krajích Česka

Díky meziročnímu zvýšení jarního kmenového stavu černé zvěře se Jihočeský kraj vrátil ve srovnání s ostatními kraji Česka ze třetí příčky na první pozici a vykázal tak největší podíl této zvěře ve svých honitbách (17,6 %). Podíl kraje na celkovém počtu odstřelených kusů černé zvěře v Česku se, a to i přes vysoký početní nárůst odstřelených kusů, meziročně snížil o 0,3 procentního bodu, přesto zůstal druhý nejvyšší (12,9 %).

Graf 3 Jarní kmenový stav a odstřel zajíců v krajích Česka

V mezikrajském srovnání se jednoznačně nejvíce divokých kachen v jarním kmenovém stavu nacházelo na jihu Čech. Jejich podíl se meziročně snížil o 0,3 procentního bodu a činil tak 29,1 % z počtu divokých kachen v Česku. Zároveň jich bylo v kraji v mezikrajském srovnání také nejvíce odstřelem uloveno, a to 78,8 tis. kusů (39,1 % ze všech v Česku odstřelených divokých kachen).

Poznámka: O mysliveckém hospodaření podává informaci Roční výkaz o honitbách, stavu a lovu zvěře (za období 1. 4. daného roku – 31. 3. roku následujícího). Jarní kmenový stav zvěře se uvádí k 31. 3. následujícího roku, v rámci krajů ČR je evidován u vybraných druhů – u jelení, dančí, mufloní, srnčí a černé zvěře a dále u zajíců, divokých kachen a bažantů. Získané údaje slouží mimo jiné k hodnocení úrovně hospodaření se zvěří, tj. jejich chovu a lovu. Periodické zjišťování vývoje početních stavů jednotlivých druhů zvěře přispívá k ochraně před vyhubením, ale také pomáhá předcházet nekontrolovatelnému nárůstu početních stavů se všemi negativními důsledky (škody v lesnictví a zemědělství, přenášení nebezpečných nákazových onemocnění).

  • Stav a lov vybraných druhů zvěře v kraji v roce 2023 – komentář v pdf
  • Stav a lov vybraných druhů zvěře v Jihočeském kraji

Další informace:

  • Základní údaje o honitbách, stavu a lovu zvěře od 1. 4. 2023 do 31. 3. 2024

Kontakt:

Ing. Ivana Vacková
Krajská správa ČSÚ v Českých Budějovicích
Oddělení informačních služeb a správy registrů
E-mail: mailto:ivana.vackova@csu.gov.cz
T.: 386 718 321, M: 730 518 926


Zařazenone 31.03.2024 00:03:00
ZdrojČSÚ - Jihočeský
Originálcsu.gov.cz/jhc/stav-a-lov-vybranych-druhu-zvere-v-kraji-v-roce-2023
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.