Tržní shrnutí: Americký trh práce dal zelenou snížení sazeb, dolar si i tak odnesl zisky

Tržní shrnutí: Americký trh práce dal zelenou snížení sazeb, dolar si i tak odnesl zisky

Roklen24
06:43 9. září 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V pondělí 9. září 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,97-25,08

USDCZK: 22,45-22,67

EURUSD: 1,1049-1,1140

Rizika vybraných měn pro nejbližší dny:

USD ?

EUR ?

CZK ?

Směňujte online na RoklenFx!

Data z amerického trhu práce dala zelenou snížení sazeb Fedu. Dolar si po jejich zveřejnění prošel volatilním obchodování, které nakonec skončilo jeho posílením pod 1,1100 za euro. Silnější americká měna dostala tu českou zpět k 22,60. Proti euru se koruna obchoduje nadále v pásmu 25,00 až 25,05.

Tento týden bude zveřejněna americká inflace. Nepředpokládáme, že bychom se dočkali velkého překvapení, které by významně ovlivnilo tržní očekávání či rozhodování Fedu. Je možné, že se dolar bude až do středy 18. září, kdy zasedá Fed, obchodovat více do strany. Trhy budou chtít počkat nejen na rozhodnutí centrální banky, ale především na další výhled sazeb, který bude pro kurz klíčový. Obchodování očekáváme v pásmu 1,1000 až 1,1100 za euro. Podobně by na tom mohla být i koruna držící se ve výše zmiňovaném pásmu.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

První dojem ze srpnových dat z amerického trhu práce byl relativně dobrý díky poklesu míry nezaměstnanosti a slabšímu poklesu tvorby nových pracovních míst. Druhý už byl horší, jakmile přišla revize tvorby nových pracovních míst v soukromém sektoru mimo zemědělství za červen o 61 tisíc dolů a o 25 tisíc dolů za červenec.

Fed ví, a guvernér Powell o tom i veřejně mluvil, že tvorba nových pracovních míst je vysoce volatilní. To, co bude měnový výbor zajímat, by mohla být podle nás především míra nezaměstnanosti za situace nezměněné míry participace. Pozitivně vyznívá i neklesající počet odpracovaných hodin. Trh práce je ale komplexní. Do hry se dostávají i další ukazatele, od JOLTS přes Béžovou knihu a debaty s podnikateli až po indikátory ISM a jejich dílčí indexy zaměstnanosti a další.

Pokud Fed vyhodnotí současnou kondici trhu práce s riziky naznačujícími další uvolňování, které by přesáhlo současný práh bolestivosti centrální banky, měl by sáhnout po snížení sazeb o půl procentního bodu. Pokud vše vyhodnotí jako „normalizaci“, úprava by mohla být mírnější, tedy o čtvrt procentní bod.

Páteční data se nakonec nestala tím, co rozhodne o zářijové úpravě. S ohledem na aktuální tržní výhled ale začíná být očividné, že ve výsledku nebude hrát roli ani tak to, o kolik Fed sníží sazby tento měsíc, ale jak vyhodnotí celkový výkon ekonomiky, s důrazem na trh práce, a jak se podle toho bude vyvíjet dlouhodobější výhled sazeb. Tedy vedle prvních kroků to, kam až klesnou, jak moc se to bude odlišovat od předchozí prognózy a jak moc od trhu. Protože právě jeho predikce začíná připomínat nikoliv soft landing, ale čím dál silnější predikci recese.

Pokud bude snižování opatrnější a pomalejší, než trh čeká, je otázkou, zda bude rétorika guvernéra Powella dostatečně úderná na to, aby tržní účastníky přesvědčila, že žádný brzký obrat do recese nehrozí. S ohledem na to, co aktuálně ukazuje tržní výhled, to bude těžké. Fed je v situaci, kdy si může v září doslova vybrat. My se stále přikláníme k tomu, že nakonec sáhne po snížení sazby o čtvrt procentního bodu.

Trh aktuálně čeká snížení sazeb v letošním roce o necelých 118 bodů, z toho necelých 38 spadá pod září. V roce 2025 je očekáváno snížení o 119 bodů.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Tento týden nás na zahraničních trzích čekají dvě hlavní události, a to ve středu zveřejněná americká inflace a ve čtvrtek zasedání ECB. Od Rady guvernérů ECB očekáváme snížení sazeb o čtvrt procentního bodu. Ekonomický růst eurozóny zůstává utlumený, avšak inflační rizika setrvávají, zejména v sektoru služeb a na trhu práce s důrazem na mzdy. ECB proto bude při úpravě sazeb postupovat opatrně. Letos čekáme, že k červnovému snížení o 25 bodů přidá ještě zářijové a prosincové o stejné velikosti.

Doma bude dnes zveřejněna míra nezaměstnanosti a zítra inflace. Od ní nečekáme, že by došlo na zásadnější změnu výhledu české měnové politiky. ČNB by podle nás měla tento měsíc doručit snížení sazeb o 25 bodů a na konci roku bychom se měli držet na 4 %, s potenciálním rizikem v alternativním scénáři slabší inflace na 3,75 %

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenopo 09.09.2024 06:09:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-americky-trh-prace-dal-zelenou-snizeni-sazeb-dolar-si-i-tak-odnesl-zisky/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=162964

Výsledky firem - tržby, zisk

St 18:11 Kde by byl trh bez AI (Patria Finance) Investice
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.