„Tenhle software je jen pro velký?“ Boříme mýtus robustního řešení

„Tenhle software je jen pro velký?“ Boříme mýtus robustního řešení

Radim Trávníček
16:01 24. září 2024
Zdroj: Depositphotos

Svět se neustále mění. Firmy, které byly ještě donedávna malé, skokově rostou a také střední firmy začínají být zajímavými zákazníky, se kterými je třeba do budoucna počítat. Uvědomují si to i velcí hráči, kteří vyvíjejí software určený těm největším korporacím. Mezi nimi také SAP, který za dobu své existence shromáždil obrovské množství procesů, znalostí a specializovaných řešení, které nyní zpřístupňuje i těm, kteří se teprve chystají trh ovládnout.

Firma, která chce růst, se dnes neobejde bez cloudu. Díky jeho flexibilitě, úspornosti, dostupnosti a bezpečnosti se stal nepostradatelným nástrojem, který zvyšuje efektivitu ve všech oblastech. Ocení ho všichni, kteří vyžadují rychlou implementaci, standardizovaný systém a provoz i základní údržbu poskytovanou dodavatelem služby. Zároveň potřebují migraci pouze kmenových dat a otevřených položek. Tyto potřeby v současnosti pokrývá SAP S/4HANA, systém postavený na léty ověřených základech, který oproti svým předchůdcům dosahuje vyšší rychlosti a nabízí propojení transakčního a analytického světa.

Přehlednost, snazší vývoj a responzibilita

Cloud přitom nevyužívají jen giganti. Dnes se na něj začínají spoléhat i menší společnosti. Ty očekávají přehlednost uživatelského prostředí stejně jako to, že budou moci přistupovat k systému na mobilních zařízeních. Snadno s jejich pomocí mohou tvořit reporty a rychle je zpracovávat. Ačkoli se říká, že cloudový ekosystém dokáže pokrýt naprostou většinu potřeb, vývoj aplikací na míru je stále aktuální.

Zmiňované řešení SAP S/4HANA začíná být atraktivní právě i pro tyto společnosti. Mnohé z nich totiž růst předpokládají, zpracovávají již neúnosné množství transakcí nebo se jedná o střední firmy, které přerostly stávající řešení. Ze současných zákazníků SAP přecházejí na cloud obvykle střední a velké firmy, nebo takové, v jejichž čele stojí osvícené vedení. Někdy to také bývá implementace podpůrných procesů v oblasti ERP, akvizice nebo konsolidace, respektive potřeba zajistit potřeby menší pobočky nebo dceřiné firmy.

Právě pro menší a střední podniky je připraven SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, a nabídka GROW with SAP, která kromě základního řešení ERP nabízí i balíček doplňkových produktů.

Stavět na zelené louce, nebo zachovat původní funkce?

V momentě, kdy se stávající zákazník rozhodne pro přechod na S/4HANA, jsou pro něj důležitá určitá kritéria. V první řadě je to dostupnost historických dat a funkcí. Významnou roli hraje i rychlost implementace a její pracnost.

Nabízejí se proto tři scénáře. Takzvaný greenfield neboli implementace na zelené louce poskytuje největší prostor pro manévrování. Zároveň má tento přístup nejvyšší požadavky na přizpůsobení se standardním procesům. Migrace je výhradně bez historických dat, tedy zahrnuje kmenová data, zůstatky a otevřené položky. Druhý scénář, brownfield, z principu konverze stávajícího systému zachovává stávající funkcionality i veškerá historická data. Archivaci dat, ať už před konverzí, nebo po ní, nelze než doporučit, ale není nezbytná. Obvykle se snažím tuto variantu rozporovat. Přece jen, pokrok je za tu dobu už někde jinde a byla by škoda nevyužít dostupné nabídky procesů, které odrážejí fungování těch nejinovativnějších společností. A třetí scénář, hybridní přístup, je kombinací dvou předchozích, vyžaduje selektivní migraci a nástroje třetích stran.

Standardizace? Na oko ji chtějí všichni

Při implementacích u zákazníků, kteří se rozhodli pro přechod na S/4HANA formou greenfieldu, často narážím na hrozbu v podobě přechodu na standard. Většina zákazníků deklaruje, že chce maximální standardizaci, ale málokomu se to podaří. Uživatelé systému většinou se standardizací na oko souhlasí, ale přitom chtějí zachovat vše, jak to v současném systému mají. Pokud už se podaří změnu přístupu uživatelů a adaptaci nových procesů prosadit, pak nezřídka uživatelé nový systém po zavedení bojkotují, protože nemá funkce přesně tak, jak na ně byli léta zvyklí.

My jsme se z takových scénářů poučili. Nejprve je nutné dobře představit nabídku, kdy ze zvolených procesů je sestaven předpokládaný rozsah projektu. Následuje analýza, kdy jsou procesy uživatelům demonstrovány, zaznamenávají se potřebná nastavení, odchylky a požadavky nad rámec standardu. Nakonec ve fázi realizace se nastavují a testují dané procesy. Hlavní rozdíl oproti tradičnímu přístupu je v tom, že uživatelé figurují ve všech jeho fázích. Neplatí přitom, že je nutné starý systém zcela okopírovat – my se držíme principu 30 : 70, tedy menší část původních procesů se snažíme věrně zachovat a zbytek nahrazují procesy nové.

Je zřejmé, že implementace SAP S/4HANA má svá úskalí, se kterými bojují jak firmy, tak dodavatelé softwaru. Z naší zkušenosti se nicméně ukazuje, že rychlost implementací poskočila výrazně dopředu, zkrátily se úvodní analytické fáze a naopak větší důraz se klade na to, aby si mohl uživatel osahat systém co nejdříve. Klíčovou roli tak paradoxně nehraje software jako takový, ale lidský faktor a ochota spolupracovat, na které primárně závisí úspěch celého projektu.

Více o BiQ Group

BiQ Group je technologická skupina postavená na proaktivním a partnerském přístupu, díky kterému její experti provázejí klienty výzvami moderního digitálního světa. Skládá se z pěti dceřiných společností rozmístěných ve dvanácti lokalitách v České republice i na Slovensku. Díky tomu může být vždy po ruce jak pro lokální šampiony, tak pro globální hráče z řad známých korporací i nadějných startupů. BiQ Group, která je součástí skupiny InTeFi Lukáše Nováka, dnes tvoří více než 460 vývojářů a dalších specialistů s expertním know-how v široké paletě technologií. Díky tomu mohou přinést komplexní službu, od vývoje na míru přes osvědčené platformy SAP, Atlassian a Kentico Xperience až po e-commerce a digitální marketing. Projekty dodávají pro firmy T-Mobile, DPD, GTS Alive – ISIC, Škoda Auto, Unipetrol, Allianz pojišťovna, Sazka, Univerzita Tomáše Bati, SZIF, Konica Minolta, Tatra banka a více než stovku dalších klientů.

Zdroj: SAP, BiQ Group, Novasoft

Ekonomika

Zařazenoút 24.09.2024 16:09:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/tenhle-software-je-jen-pro-velky-borime-mytus-robustniho-reseni/
KategorieNázor, Ekonomika
AutorRadim Trávníček
guidhttps://roklen24.cz/?p=163379

Související témata

Farmaceutické firmy | Povodně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.