Tržní shrnutí: Trh už od americké centrální banky nečeká další výrazné snížení sazeb

Tržní shrnutí: Trh už od americké centrální banky nečeká další výrazné snížení sazeb

Roklen24
07:31 7. října 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

V pondělí 7. října 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,27-25,39

USDCZK: 22,86-23,17

EURUSD: 1,0946-1,1071

Rizika vybraných měn pro nejbližší týdny:

USD ? pod 1,1100 EURUSD

EUR ? pod 1,1100 EURUSD

CZK ? nad 25,20 EURCZK

Směňujte online na RoklenFx

Dolar po pátečních datech z amerického trhu práce navýšil zisky pod 1,1000 za euro. Spolu s ním rostly i americké výnosy, kde šlo především o střední splatnosti. Proti koruně se silnější dolar projevil posunem nad hranici 23,00. Proti euru byla reakce střídmější. Kurz se obchoduje nad 25,30 koruny za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Americká ekonomika jede dál na vlně pozitivních překvapení. Naposledy šlo o report z amerického trhu práce, který v pátek překvapil ve všech hlavních oblastech, od tvorby nových pracovních míst přes míru nezaměstnanosti až po růst mezd. Tvorba nových pracovních míst přesáhla 250 tisíc a revize za červenec a srpnem ukázala nárůst původních čísel o více než 70 tisíc dohromady za oba měsíce. Míra nezaměstnanosti klesla na 4,1 % (zaokrouhleno z 4,05 %) a mzdy rostly nad očekávání více v meziměsíčním i meziročním vyjádření.

I přesto, že některá měkká data, jako například indexy ISM, ukázaly slabší výhled trhu práce, páteční report potvrdil, že nedochází k žádnému výraznému uvolňování této oblasti. Data se sice dočkají revize, v tuto chvíli ale můžeme konstatovat, že si americká ekonomika udržuje robustní kondici potvrzenou nejen trhem práce, ale například revizí směrem vzhůru u HDP a HDI za druhé čtvrtletí. Celkově tak roste pravděpodobnost dosažení tzv. hladkého přistání.

Americká centrální banka bude podle nás dál snižovat sazby. Ve finančních médiích se sice v návaznosti na data z trhu práce objevily hlasy volající po listopadové stabilitě sazeb, my však, stejně jako trh, očekáváme v příštím měsíci snížení úroků o čtvrt procentního bodu. Varianta snížení o půl procentního bodu je aktuálně dle většiny trhu mimo hru.

Zároveň připomínáme, že do listopadového zasedání Fedu nás ještě čeká inflace a na začátku měsíce pak další kolo dat z trhu práce, tentokrát za říjen.

Futures sazby SOFR se dočkaly citelné revize. Ještě v pátek dopoledne naznačovaly výhled snížení sazeb o zhruba 65 bodů ve zbytku roku. Aktuálně jsme pod 55 body, což by odpovídalo snížení o čtvrt procentního bodu na listopadovém i na prosincovém zasedání. V příštím roce pak trh nečeká, že by se snižování úroků mělo dostat na jeden procentního bodu.

S ohledem na silnou tržní reakci můžeme čekat, že se páteční pohyby dočkají možné korekce. Nepředpokládáme však, že by se narativ jestřábího Fedu mohl rychle vypařit, což znamená riziko silnějšího dolaru pod hranicí 1,1100 za euro a tlaků na vyšší výnosy. Nevylučujeme, že další pozitivní překvapení u amerických dat nedostanou například desetiletý americký výnos zpět nad hranici 4 %. Kombinace pozitivních překvapení z USA a negativních z Evropy je pak rizikem slabších měn regionu, včetně koruny.

Doma nás dnes čekají data z průmyslu, zahraničního obchodu a stavebnictví, v úterý míra nezaměstnanosti a ve čtvrtek inflace. Největší potenciál vlivu na kurz očekáváme od inflace. V zahraničí nás bude zajímat středeční zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu, čtvrteční inflace a páteční index cen výrobců. Tržní nálada bude podle nás pro korunu klíčovým prvkem obchodování příštích dní.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 7. října 2024

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenopo 07.10.2024 07:10:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-trh-uz-od-americke-centralni-banky-neceka-dalsi-vyrazne-snizeni-sazeb/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=164206


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.