Petr Burda (Fio, burzovní společnost a.s.)
Akcie ve světě  |  16.11.2001 18:13:00

Týdenní rekapitulace (16.11.2001)


Pozitivní nálada a vidina ekonomického oživení americké ekonomiky v druhé polovině příštího roku povznesla cenné papíry na podstatně vyšší hodnoty. V porovnání se situací kterou americké trhy překonaly se akcie pohybují v závratných výšinách. Z chování investorů je zřejmé, že letošní zásahy Alana Greenspana a jeho FEDu, společně se stimulačním opatřením americké vlády na oživení ekonomiky, zapálil pomyslnou jiskru, která zapříčinila současný obrat ve vývoji kapitálových trhů. Někteří odporníci zastávají názor, že současný růst je příliš strmý a rychlý.

      Sektor maloobchodních prodejců, v čele s největším světovým řetězcem společností Wal-Mart (WMT), zaznamenal zájem investorů v uplynulém týdnu a značně posílil. Podpořil tím růst „staré ekonomiky" na indexu Dow Jones, s kterým se svezly i technologické akcie. Dow Jones atakoval hranici 9900 bodů a Nasdaq překonal hranici 1900 bodů. Býci se tedy v posledních několika týdnech relativně zabydleli na amerických trzích. V úterý oznámila společnost Wal-Mart své hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí. Výsledky tohoto gigantu splnily očekávání analytiků, když zisk na jednu akcii tvořil 33 centů, ve stejném období minulého roku společnost vytvořila zisk pouze 31 centů na akcii. Tržby ve stejném období vzrostly meziročně o 15,5%. Dle vyjádření výkonného ředitele Lee Scotta je jasné, že nejistota posledních několika měsíců a ochlazující se ekonomika ovlivnila vývoj této společnosti v minimálním rozsahu. Akcionáři společnosti mohou být tedy navýsost spokojeni s hospodářským vývojem společnosti v tomto nelehkém období. Za prvních 9 měsíců vykázala společnost rekordní zisk v hodnotě 1 dolaru na akcii. Do konce roku společnost předpokládá dodržet předpokládanou ziskovost. Největší americký řetězec pro kutily, společnost Home Depot (HD), oznámila vyšší než očekávaný zisk. Zisk společnosti z Atlanty vzrostl v porovnání s minulým rokem z 28 na 33 centů na akcii. Především růst zisku i tržeb působí pozitivně na americké trhy a psychologii investorů. Jestliže maloobchodní tržby rostou, znamená to, že spotřebitelská důvěra týkající se trhu neklesá. K podpoře tohoto faktu přispělo úterní oznámení říjnového vývoje maloobchodních tržeb na území USA. Říjnové maloobchodní tržby totiž podpořily hospodářské výsledky společností a zaznamenaly 7,1% růst. Právě růst tohoto ukazatele částečně vyvrací názor, že američtí občané méně utrácí.

      Silný vliv na vývoj amerických trhů v uplynulém týdnu měla i politická situace v Afghánistánu. Růst důvěry v americké trhy rostl úměrně s postupem opozičních vojsk směrem k hlavnímu městu Kábulu. Pád zaznamenala během minulého týdnu cena ropy, která oslabila z 22,5 na 17,50 dolaru za barel. Propad celého petrochemického a ropného sektoru byl vskutku dramatický. Vyjádření zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu k náladě v tomto sektoru moc nepřidala, na středeční konferenci totiž zazněl názor, že snížení těžby ropy neovlivní vývoj cen na světových trzích směrem vzhůru.

      Páteční oznámení makroekonomických ukazatelů dopadlo z poloviny pozitivně. Index spotřebitelských cen poklesl v říjnu podle očekávání o 0,3 procenta, bazický CPI, tedy bez vlivu cen potravin a energie vrostl o 0,2 procenta (čekal se beze změny). Index reálných příjmů, který je jistým předsledným ukazatelem osobní spotřeby vzrostl v říjnu o 0,2 procenta, překonal tedy očekávání 0,1%-ho růstu. Drastický pokles zaznamenala průmyslová výroba, která se propadla v říjnu o 1,1%- největší z řetězce třinácti propadů za sebou v řadě. Ta reprezentuje největší "šňůru" propadů od roku 1932! Současně index využití průmyslových kapacit poklesl meziměsíčně o 0,9% na 74,8%, tedy na nejnižší hodnotu od roku 1983. Detailní rozpis těchto indexů se neliší příliš od hodnot za předchozí měsíce. Průmyslový output poklesl o 1.2% v čele s propadem výroby aut o 4,2%. Americké trhy zaznamenávaly lehce negativní trend během pátečního podvečeru.

      Makroekonomické ukazatele, které budou oznámeny v příštím týdnu by mohly ovlivnit americké trhy směrem dolů. Indexy si říkají o menší korekci současného rychlého vzestupu a bude jen a jen záležet na optimistické náladě investorů, zdali býčí trend vydrží i v příštím týdnu.

Tyto zprávy pro vás vytváří Fio, burzovní společnost a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.11.2006USDA týdenní exportní prodeje (16.11.2006) IQ-TRADE (IQ-TRADE)
16.11.2001Obžalovaný Lubomír Štrougal (16.11.2001)  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
16.11.2001 (16.11.2001)  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
16.11.2001Kurzy OPF IKS platné 16.11.2001 Adéla Gabrielová (IKS KB, a. s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688